У Верховній Раді відбувся круглий стіл «Партнерство в публічному управлінні охороною здоров’я для підвищення людського потенціалу нації». Захід організовано Комітетом Верховної Ради з питань охорони здоров’я до міжнародного Дня загальної доступності медичної допомоги. До участі у ньому було запрошено народних депутатів, представників адміністрації Президента, Кабінету Міністрів, Національної академії медичних наук, місцевих органів виконавчої влади тощо.

Відкриваючи зібрання, голова Комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець (на знімку ліворуч) висловила сподівання, що зібрання буде результативним і дасть змогу наблизитись до побудови гідної держави.

У свою чергу представник комітету Олег Мусій (на знімку праворуч) наголосив, що без мети, завдань, які має переслідувати система охорони здоров’я, дуже важко рухатися і будувати майбутнє. Водночас він додав, що комітет налаштований на конструктивне грядуще. «Проте будь-які реформи, які мають відбутися в державі, неможливі без підтримки профільних спільнот. Тому без тісної співпраці з вами, вашої думки щодо управління системою охорони здоров’я рухатися далі важко», — зауважив Олег Мусій.
У рамках засідання Ольга Богомолець презентувала дослідження: «Збільшення тривалості продуктивного життя — ключовий критерій ефективності державної політики». Щоправда, перші ж слайди презентації виявилися невтішними. Так, за словами О. Богомолець, українська нація може зникнути вже через 180 років. «Області вимиратимуть по-різному. З того, як зникатиме населення, можна зробити певні висновки», — сказала вона. І розпочнеться цей сумний марафон зі сходу. Першим може зникнути населення Чернігівської області. І станеться це вже через 80 років. Уся ця статистика, зазначила народний депутат, прорахована двома методами і не враховує процеси міграції. Якщо ж ураховувати і їх, то все відбуватиметься в рази швидше. «Це означає, що ні збільшення ВВП, ні відродження економіки, ні мобілізація на захист держави, будуть неможливі», — переконана вона.
Політик навела приклади вирішення цього питання в інших країнах. Зокрема, щоб запобігти смертності від серцево-судинних захворювань, в деяких країнах змінюють модель харчування населення — зменшують кількість солі у продуктах та норму споживання жирів. Крім того, здійснюється боротьба з тютюнопалінням. А в Польщі та Ізраїлі кожному пацієнту, в якого був інфаркт надано маленькі пристрої, які контролюють роботу серця і за потреби передають кардіограму в цілодобовий моніторинговий центр, створений приватною компанією. Таке державно-приватне партнерство (держава сплачує кошти за сервіс) протягом першого ж року дало змогу скоротити смерт-ність у Польщі вдвічі.
Є приклади і в Україні — проведення дня меланоми. Ці заходи були спрямовані на те, щоб ознайомити людей з ознаками небезпечних родимок та можна було вчасно поставити діагноз. «Без копійки державних грошей тисячі людей проліковано, на 15 відсотків зменшилась смертність протягом першого року. Тобто у нас є всі інструменти, щоб зберегти людський потенціал. Потрібна лише політична воля», — наголосила О. Богомолець.
У свою чергу проректор Національної медичної академії післядипломної освіти імені Платона Шупика доктор медичних наук, професор Олександр Толстанов презентував концепцію розвитку системи охорони здоров’я України. Система, за його словами, конче потребує змін, адже й досі передбачає виділення коштів на установи, а не на потреби хворих.
«Реалізація пропонованої моделі побудови охорони здоров’я потребує законодавчого забезпечення, підтримки медичної спільноти і контролю з боку громадськості», — зазначив О. Толстанов.
Утілення цієї концепції, переконаний він, дозволить збільшити тривалість життя, зменшити захворюваність уже за 10—15 років. «Для цього потрібні політична воля, взаємодія законодавчої і виконавчої гілок влади, а також громадянського суспільства», — підкреслив професор.

Олена РОМАШКІНА.
Фото зі сторінки Олега МУСІЯ у Фейсбуці.

ДОСЛІВНО

Голова Комітету з питань охорони здоров’я Ольга БОГОМОЛЕЦЬ:
«Зростання тривалості життя — це питання державної політики. Тож держава має розвивати галузі, які не входять у суперечність із збільшенням тривалості життя».