Уповноважений Верховної ради з прав людини Людмила Денісова оприлюднила інформацію про те, що українські консули в середу завершили відвідування в московському СІЗО українських моряків, захоплених Росією в Керченській протоці. За словами консулів, хлопці мужньо тримаються, вірять у повернення додому і знають, що для цього всі необхідні кроки роблять і Україна, і міжнародне співтовариство. Також згодом консули зателефонують усім представникам родин і повідомлять їм подробиці відвідувань.
Командир захопленого РФ катера ВМС ЗСУ «Бердянськ» Роман Мокряк відмовився давати свідчення російській владі, доки екіпаж його судна не звільнять. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав його адвокат Ілля Новіков. Таку саму лінію поведінки зі «слідством» країни-агресора обрав і командир рейдового буксира «Яни Капу» Олег Мельничук. За словами адвоката Едема Семедляєва, він відмовився давати свідчення, заявивши, що є військовополоненим.
Раніше давати свідчення слідчому відмовився капітан 2-го рангу Денис Гриценко, якого захопили у полон росіяни, скориставшись конституційною нормою, яка дозволяє не свідчити проти себе.
Військовополонені, під статус яких підпадають захоплені Росією українські моряки, повинні перебувати в спеціальному таборі всі разом і мати право носити військову форму і знаки розрізнення. До них мають допустити представників міжнародної організації, яка має мандат ООН. Українських моряків, захоплених Росією біля Керченської протоки, не можна судити у звичайних судах, оскільки вони є військовополоненими. Про це в інтерв’ю «Радіо «Свобода» заявив адвокат Микола Полозов, котрий захищає Дениса Гриценка й координує роботу адвокатів українських військовополонених.
Полозов повідомив, що його підзахисний перебуває в «Лефортово» у двомісній камері. Йому передали речі, продукти, які зібрали волонтери й активісти, зокрема в Криму. Однак жодних листів Гриценко не одержував. Його утримують у повній ізоляції від інших моряків.