Нацбанк залишив облікову ставку незмінною — на рівні 18 відсотків річних. Відповідне рішення днями ухвалило правління НБУ. «Поточні та прогнозні монетарні умови є досить жорсткими для забезпечення зниження інфляції до мети 5 відсотків в 2020 році», — пояснюється в офіційному повідомленні.

Зміною облікової ставки НБУ регулює вартість фінансових ресурсів, а значить — ставки за кредитами і депозитами. В теорії облікова ставка — це орієнтир «ціни на гроші». Що вища облікова ставка НБУ — то вища процентна ставка по банківських продуктах (по кредитах і депозитах).
18 відсотків — це дуже висока ціна, а отже, доступність коштів залишиться як і раніше високою. В уряді часто лунають заяви про те, що висока облікова ставка ускладнює доступ бізнесу до кредитів, тобто уповільнює зростання економіки. На що у Нацбанку відповідають погрозами підняти її ще вище, якщо Кабмін вдаватиметься до популізму в економіці, що є своєю чергою головною причиною інфляції. На думку регулятора, лише така жорстка монетарна політика сприятиме поступовому зниженню споживчої інфляції.