Резолюції Конгресу США та Європарламенту щодо газопроводу «Північний потік-2» визнали, що це — не економічний, а політичний проект.
«Недарма їздили, зустрічалися, переконували, — зауважив керівник української парламентської делегації в ПАРЄ Володимир Ар’єв на своїй сторінці у Фейсбуці. — Отже, кільце навколо нього (проекту «Північний потік-2». — Ред.) звужується. Всі розуміють, що це намір РФ позбавити Україну не лише заробітку від транзиту газу, а й прибрати останній об’єкт, від якого Росія є залежною, для того, щоб нічого не заважало військовому вторгненню. Тому дотискуємо далі».
Резолюції щодо «Північного потоку-2» посилять позиції наших союзників та примусять противників переглянути свої, переконана заступник голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Ольга Бєлькова (фракція БПП). «Депутати Європарламенту назвали проект з будівництва газопроводу «Північний потік-2» «політичним». Палата представників Конгресу США ухвалила резолюцію, у якій виступила проти завершення будівництва російського газопроводу «Північний потік-2», 12 грудня 2018 р. Трошки раніше Верховна Рада зробила своє звернення... Це важливо, адже всі подібні резолюції, хоч і не є документами прямої дії, але, в разі їх підтримки значною більшістю, є прямим політичним сигналом керівникам урядів», — зауважила політик у Фейсбуці.
Парламентарій висловила думку, що «тепер урядам, в тому числі, і уряду Німеччини доведеться реагувати» і нагадала, що в основі Угоди про ЄС, в тому числі, була ідея про енергію як ресурс, який не може розділяти і руйнувати союз. «І жодній нації, уряду, політику не хочеться бути тими, хто є причиною ще одного конфлікту, проблеми чи, не дай Боже, війни. Тому, чим більше заяв про засудження того чи іншого рішення буде, тим більший шанс зупинки «Північного потоку-2», — додала О. Бєлькова.
«У резолюції, схваленій в середу, європейські парламентарії високо оцінили прогрес змін і перетворень в Україні», — наголошується у заяві «Народного фронту», розміщеній на офіційному сайті партії. «Наші партнери зайняли ясну і чітку позицію, що будівництво «Північного потоку-2» — це «політичний проект, який становить загрозу європейській енергетичній безпеці», і закликали припинити його реалізацію, — йдеться у заяві. — Члени Європарламенту категорично засудили агресію, яку здійснила Росія проти наших моряків у Керченській протоці. Ухвала європейських депутатів заслуговує на найвищу оцінку. Той, хто хотів усунути Україну з порядку денного Об’єднаної Європи, — знову програв. Упродовж багатьох років команда «Народного фронту» наполягала на відмові від проекту «Північного потоку-2». Ми були першими, хто почав говорити про цю серйозну загрозу Європі. Згодом нашу ініціативу підтримало чимало інших союзників. Разом ми зуміли знайти аргументи, які підтверджують згубність заохочення бізнес-апетитів агресора».
«Напевно, одна з найпотужніших заяв з Європи проти російського газопроводу за останній час. Питання NS2 тепер міцно пов’язане з російською агресією в Азовському та Чорному морях», — так оцінила резолюцію Європарламенту щодо «Північного потоку-2», за яку проголосували 433 парламентарії, заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України з питань європейської інтеграції Наталія Бойко у Фейсбуці.

Анна ШЕВЧЕНКО.

ДОСЛІВНО

«Члени Європарламенту високо цінують Україну за співпрацю в енергетичному секторі, а також досягнення в галузі енергоефективності та відновлювальних джерел енергії... Оскільки Україна відіграє вирішальну роль в європейській енергетичній мережі, члени Європарламенту засуджують будівництво газопроводу NS2, який йде в обхід України, так як це політичний проект, який представляє загрозу європейській енергетичній безпеці. Тому члени Європарламенту закликають до його скасування» (із Резолюції Європарламенту).