Нову традицію зустрічі новорічного свята запроваджують у місті над Південним Бугом. «Новий рік по-європейськи» — програму під такою назвою готує департамент культури Вінницької міськради разом з активістами.

На знімку: зустріти Новий рік біля символу міста — пам’ятки архітектури — пропонує вінничанам міська влада.

Запозичили традицію у побратимів з європейських міст. Там у новорічну ніч люди виходять на центральні площі, щоб разом з рідними, друзями розділити радість тієї урочистої хвилини, коли годинник сповістить про прихід нового часового рубежу. За словами директора департаменту культури міськради Максима Філанчука, таку само традицію пропонують городянам.
Найбільш знаним місцем у Вінниці є Європейська площа з символом міста — водонапірною вежею. Це чи не єдиний об’єкт такого значення, визнаний пам’яткою архітектури і офіційно включений до переліку символів міста. Нині у ньому розташовується комунальне підприємство «Подільський туристично-інформаційний центр» та музей учасників бойових дій. Чотири старовинні годинники, встановлені на вежі у 1912 році, тричі на день відбивають час у супроводі мелодії «Щедрик» Миколи Леонтовича. Саме сюди запрошують вінничан прийти о 23 годині 30 хвилин 31 грудня. Низка заходів — конкурси, інтерактиви, концертна програма очікують на тих, хто завітає сюди. До речі, тут уже розпочав роботу новорічний ярмарок.
— Ще одним цікавим заходом буде фестиваль для дітей з інвалідністю. «Хочемо, щоб такі діти не почувалися забутими у святкові дні, — каже Максим Філанчук. — Запрошуємо їх до обласного академічного музично-драматичного театру імені Садовського. На його сцені кожен може розкрити свої таланти і вміння. Саме тому фестиваль має назву «Без обмежень». Відбудеться він 24 грудня. Його учасники отримають подарунки. Фестиваль подарує їм гарний настрій, можливість зустрічі та спілкування.

Віктор СКРИПНИК.
Фото з мережі Інтернет.