У «кримській» резолюції, яку днями прийняла Генеральна Асамблея ООН, міститься заклик до РФ беззастережно й негайно звільнити судна «Бердянськ», «Нікополь», «Яни Капу», їхні екіпажі й устаткування. Водночас у різних містах України піднімають прапори ВМС ЗСУ на підтримку наших військовополонених, по-піратськи захоплених росіянами в акваторії Чорного моря 25 листопада цього року.
 

У понеділок на столичному Майдані Незалежності відбулася цивільна акція «Пам’ятай про тих, хто в полоні!» (на знімку).

Активісти тримали в руках портрети українських моряків. Учасники акції одразу написали їм листи і новорічні привітання, які передадуть до московських СІЗО, в яких тримають полонених.
Згідно з повідомленнями адвокатів, котрі здійснюють захист наших моряків, вони дотримуються єдиної лінії поведінки з «кремлівською Фемідою». Так, матрос малого броньованого артилерійського катера «Нікополь» Сергій Цибізов відмовився давати свідчення російським слідчим, заявивши, що вважає себе військовополоненим.
Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав координатор групи адвокатів українських моряків Микола Полозов. Цибізов став дев’ятим моряком, котрий заявив про себе як про військовополоненого під протокол, зазначає адвокат. За словами захисника, настрій у матроса бадьорий, він не пригнічений, тиск на нього не чинився. Однак у Сергія час від часу турбує серце. Він уже звернувся до лікаря СІЗО «Лефортово» і сподівається, що найближчими днями його оглянуть.
Адвокат Оксана Опаренко відвідала в СІЗО українського моряка з рейдового буксира «Яни Капу» Віктора Безпальченка. Він став десятим українським моряком, який заявив на допиті слідчому про те, що вважає себе військовополоненим. За інформацією адвоката, її підзахисний був приємно здивований листам від рідних і близьких, мав гарний вигляд, на здоров’я не скаржився. «Віктор каже, що загалом нормально, але важко психологічно», — написала у Фейсбуці Оксана Опаренко.

Фото Олега БОГАЧУКА з сайту Цензор.НЕТ.