Найбільша у місті релігійна громада Спасо-Преображенського кафедрального собору перейшла до новоствореної Православної Церкви України.

Митрополит Вінницький і Барський Симеон й надалі очолює Вінницьку єпархію, тільки уже під юрисдикцією нової Православної Церкви України.

— Я вже не є архієреєм Української православної церкви Московського патріархату, я — архієрей Православної Церкви України, — з такими словами владика Симеон (Володимир Шостацький) звернувся до вірян після завершення служби Божої у соборі.
Про це повідомив керівник прес-служби Вінницької єпархії протодиякон Владислав Демченко. Присутні у храмі зустріли оплесками і схвальними вигуками слова владики.
«Владика Симеон залишається митрополитом Вінницьким і Барським, як і раніше, тільки тепер під юрисдикцією Православної Церкви України», — уточнив Владислав Демченко.
Нагадаємо, владика Симеон єдиний з 83 учасників собору УПЦ Московського патріархату, який не підписав постанову синоду про визнання неканонічним рішення синоду Константинопольського патріархату стосовно українського церковного питання. Архієрей 15 грудня ц. р. брав участь в Об’єднавчому Соборі православних церков України, на якому створено автокефальну помісну Православну Церкву України. Був одним із кандидатів на посаду предстоятеля нової церкви. Став довічним членом синоду новоствореної церкви.
Владиці Симеону 56 років. Народився у селянській родині на Хмельниччині. Після служби в армії закінчив Вінницький державний медичний інститут імені Пирогова (нині — національний університет). Навчався в духовній семінарії і духовній академії. Пострижений у чернецтво з іменем Симеон у 1990 році. У 2007-му призначений керівником Вінницької єпархії. Сан митрополита отримав у 2011 році.
Релігійна громада Спасо-Преображенського собору — єдина на Вінниччині, віряни якої виявили бажання перейти під юрисдикцію нової Православної Церкви України.
На думку митрополита Симеона, приєднання до Православної Церкви України нових громад продовжуватиметься. «Цей процес непростий, — зазначає Симеон. — Поки що більшість ієрархів Вінницької єпархії УПЦ МП не підтримують нову церкву, але процес приєднання триватиме. Скільки часу, поки що складно сказати».

Віктор СКРИПНИК.
Фото автора.