Адвокати, котрі здійснюють захист українських моряків, по-піратськи захоплених у полон росіянами в акваторії Чорного моря 25 листопада цього року, повідомляють, що їхні підзахисні дотримуються єдиної лінії поведінки зі слідством. А саме — відмовляються давати свідчення «російській Феміді», посилаючись на свій статус військовополонених, згідно з Женевською конвенцією.
Як повідомив адвокат Ілля Новіков в ефірі телеканалу «Прямий», поки що представники захисту змогли зустрітися з десятьма моряками й усі вони заявили, що є військовополоненими. До кінця року адвокати сподіваються відвідати ще 14 українців і почути їхню позицію. Так, адвокат Сергія Чуліби, механіка рейдового буксира «Яни Капу», Геннадій Федоров, якому вдалося відвідати українця в «Лефортово», повідомив у Фейсбуці: «Передусім хочу передати слова вдячності мого підзахисного рідним, друзям і волонтерам, які допомагають українським морякам. Сергію Чулібі дуже важливо усвідомлювати, що в цей складний для військовополонених час моряків не забули, що їх пам’ятають, морально і матеріально підтримують».
РФ повинна звільнити полонених українських моряків, повернути судна ВМС і не перешкоджати морському транзиту. Таку позицію озвучили спеціальний представник Держдепу США з питань України Курт Волкер і посол США в Україні Марі Йованович під час зустрічі з міністром оборони України Степаном Полтораком у вівторок у Києві. Про це йдеться у повідомленні Посольства США в Україні.
Спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер розповів на зустрічі з народними депутатами України, що скасував зустріч з помічником президента РФ Владиславом Сурковим, оскільки від Москви не було сигналів про готовність звільнити українських моряків, захоплених у полон у Керченській протоці. Про це повідомила голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко. Вона зазначила, що Волкер може зустрітися з помічником президента РФ, «якщо будуть сигнали з боку РФ, що вони готові звільнити українських моряків, говорити про прогрес у питанні введення миротворчої місії на Донбасі».
Тим часом у світі відбуваються акції з вимогою повернути військовополонених моряків до України. Тисячі паперових корабликів з назвами захоплених Росією суден «Нікополь», «Бердянськ», «Яни Капу» активісти спускають на воду або «пришвартовують» на вулиці біля посольств РФ...
В Україні до цієї символічної акції долучилися військовослужбовці Сухопутних військ ЗСУ. «Ми прагнемо показати, наскільки важливе для нас повернення наших моряків додому. Закликаємо інші види й окремі роди військ ЗС України, громадські організації й активістів взяти участь в акції: спустити на воду паперові кораблики з назвами «Нікополь», «Бердянськ» і «Яни Капу» і з зображенням українського прапора. Нехай наші побратими в російському полоні знають, що українські військові й увесь світ підтримує їх!» — йдеться у повідомленні, розміщеному на сторінці Сухопутних військ ЗСУ у Фейсбуці.

Вл. інф.