У так званому верховному суді окупованого Криму 19 грудня почали розглядати апеляційні скарги на арешт українських моряків. Самі військовополонені брали участь у судовому засіданні через відеозв’язок з московського СІЗО «Лефортово». Про це повідомляє громадська ініціатива «Кримський Процес» на своїй сторінці у Фейсбуці.
«На думку захисту, захоплені українські моряки є військовополоненими, тому до них слід застосовувати норми не Кримінально-процесуального кодексу РФ, а Женевської конвенції. Сторона захисту вказувала суду на те, що арешт українських моряків порушує Женевську конвенцію, і просила суд скасувати рішення суду першої інстанції й звільнити моряків з-під варти. Прокурори своєю чергою заперечували, зазначаючи, що підсудні не є військовополоненими, оскільки Україна і РФ не перебувають у стані війни», — йдеться у повідомленні.
Судді ухвалили рішення, що немає підстав звільняти моряків з-під варти, але порахували, що суд першої інстанції неправильно визначив термін арешту. Новим рішенням суд скоротив п’яти морякам термін тримання під вартою на один день, до 24 січня 2019 року.
Першого дня апеляційного процесу «найгуманніший суд у світі» розглянув скарги на арешт Сергія Цибізова і Юрія Будзила, залишивши їх у СІЗО щонайменше до 24 січня 2019 року. Процес триватиме до 24 грудня. Але вже зараз очевидно, що всі рішення «російської Феміди» буде зроблено під копірку...
У режимі відеоконференції в засіданні брали участь і радіотелеграфіст рейдового буксира «Яни Капу» Володимир Варимез разом зі своїм адвокатом Анрі Цискарішвілі. «Суд залишив Володимира під вартою. При цьому моєму підзахисному було відмовлено в наданні перекладача, а докази сторони захисту про те, що Володимир є військовополоненим — проігноровано», — написав адвокат у Фейсбуці.