Її перейменування у Російську церкву в Україні дозволить кожному парафіянину робити свідомий вибір

Парламентська хроніка
Ранкове засідання 20 грудня

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект № 5309, який зобов’язує Українську православну церкву Московського патріархату змінити свою назву, вказавши у ній свою приналежність до Російської православної церкви.

«Я вітаю український парламент, я вітаю український народ з цим великим історичним рішенням. Як би не біснувався «русскій мір», український парламент у надважливих речах згуртовується і голосує разом. Велика честь і хвала усім фракціям та народним депутатам, які підтримали ці рішення», — зазначив після ухвалення цього законопроекту Голова Верховної Ради Андрій Парубій.
Відкривши засідання, голова парламенту повідомив, що під час Об’єднавчого Собору до нього звернувся Патріарх Філарет з проханням внести до порядку денного та розглянути два важливі для утвердження української церкви документи. За словами голови парламенту, це законопроект № 5309 про внесення змін до Закону «Про свободу совісті та релігійні організації» щодо назви релігійних організацій (об’єднань), які входять до структури (є частиною) релігійної організації (об’єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України, та законопроект № 4128 про внесення змін до Закону «Про свободу совісті та релігійні організації» (щодо зміни релігійними громадами підлеглості). «Просив би всіх народних депутатів почути прохання Патріарха Філарета і підтримати ці законопроекти, які допоможуть утвердити Українську Православну Церкву та здобути їй ширшу прихильність і підтримку в Україні», — зазначив А. Парубій.
Натомість керівник фракції Опозиційний блок Вадим Новинський заявив, що ухвалення цих законопроектів викличе протистояння в суспільстві. «Це антицерковні законопроекти, які спрямовані на розпалювання релігійної ворожнечі та знищення канонічної церкви», — сказав він.
«Я справді запропонував включити до порядку денного сесії законопроекти № 5309 і № 4128 для прийняття рішення. Це історичний законопроект, який передбачає, що церква, яка має центр в країні-агресорі, має носити назву тієї країни. Це закономірний шлях і закономірний розвиток, бо не може церква, яка освячує зброю вбивць українців, носити назву українська», — підкреслив Голова Верховної Ради, коментуючи виступ представника Опозиційного блоку, та висловив переконання, що ці законопроекти підтримають усі патріоти, які є в українському парламенті, та всі українці. Він нагадав, що саме український парламент ще в червні 2016 року схвалив звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія з проханням про надання Томосу. «Зараз ми за крок до отримання Томосу — події, яка є поза нами, яка є вищою від нас», — наголосив А. Парубій.
Після включення законопроекту № 5309 до порядку денного, один з його авторів, народний депутат Олександр Бригинець повідомив, що окрім власне зміни назви релігійної організації, яка має свій керівний центр у країні-агресорі, він передбачає для такої церкви єдине обмеження — вона не має права бути представлена у військових підрозділах. «Чому пропонується таке обмеження? Бо, по-перше, не завжди можна, щоб представник чужої країни бачив певні речі у військових частинах, і, по-друге, ми розуміємо, що представник країни-агресора може психологічно впливати на наших воїнів. Тому маємо цього не допустити», — сказав він.
Співдоповідач, заступник голови Комітету з питань культури та духовності Віктор Єленський нагадав, що члени комітету розглянули цей законопроект ще влітку 2016 року. «Для нас було важливо, чи не обмежує цей законопроект свободу совісті та свободу релігійного волевиявлення та чи допоможе він відновити справедливість і привести назву релігійної організації до того стану, у якому вона фактично перебуває», — зазначив він та повідомив, що комітет підтримав ухвалення законопроекту № 5309 в цілому.
Під час обговорення представник фракції Радикальної партії Ігор Мосійчук заявив: з ухваленням цього законопроекту речі нарешті буде названо своїми іменами. «Двадцять сім років тернистого шляху через прокляття, анафеми, через побиття на Софійській площі наша церква йшла до утвердження і до відродження справедливості», — наголосив він та закликав кожного у сесійній залі пам’ятати, що «тиснучи на зелену кнопку, він знищує «русскій мір» в Україні».
Сергій Висоцький («Народний фронт») зауважив, що кілька тижнів тому спілкувався з одним американським пастором, який особисто знав убитих у 2014 році на Донбасі представниками «русского міра» протестантських пасторів. «Україна — не Росія. Ми не можемо боротися з агресором, використовуючи методи агресора, і даємо всім людям можливість йти до будь-якої конфесії — навіть до путінської церкви, патріарх якої брав участь у засіданні РНБО РФ та в останній колегії міноборони РФ як повноправний член. Але якщо людина хоче йти до московської церкви, то вона має розуміти, що йде саме до Російської православної церкви в Україні. Не до української церкви, а до церкви, патріарх якої діє проти нашої державності. І це має бути написано в документах та на вивісці цієї церкви», — сказав С. Висоцький та висловив переконання, що перейменування де-факто російських приходів у російські приходи — це важливий крок на шляху захисту нашої незалежності.
Оксана Білозір (Блок Петра Порошенка) закликала усіх, хто виступає проти цього рішення, заспокоїтися, бо все уже сталося — маємо свою, незалежну ні від кого Православну Церкву України. «Вселенський Патріарх Варфоломій чітко сказав: Української православної церкви Московського патріархату в Україні уже не існує, тому маємо назвати речі своїми іменами та правильно розставити акценти», — підкреслила парламентарій.
Микола Скорик (Опозиційний блок) закликав не підтримувати законопроект, бо він «є частиною передвиборної кампанії Президента» та започатковує серйозний громадянський конфлікт всередині України. «Цей законопроект призведе до рейдерських захоплень майна і землі Української православної церкви», — заявив він та додав, що відповідно до документів в Україні діє не російська, а Українська православна церква на чолі з митрополитом Онуфрієм.
Іван Крулько («Батьківщина») висловив переконання, що кожен український парафіянин має чітко розуміти, до якої церкви він заходить. «Якщо це українська церква, то вона повинна носити назву Православна Церква України, а якщо це православна церква російська, то вона повинна називатися Російською православною церквою в Україні, що дозволить кожній людині робити свідомий вибір», — сказав він та закликав під час процесу утвердження нової церкви уникати насилля.
Голова фракції «Самопоміч» Олег Березюк розпочав свій виступ зі слів Тараса Шевченка: «І на оновленій землі. Врага не буде, супостата. І буде син, і буде мати. І будуть люде на землі». «Так уже є, і так буде далі. Російська тиранічна, колоніальна держава використовувала церкву як інструмент вбивства і переслідування — вбивства справжніх віруючих людей. У 1970-х роках проти цього виступали протестанти, у 1980-х роках проти цього повстали греко-католики і православні. І сьогодні є ренесанс Української православної церкви заради сина і матері на своїй землі», — наголосив він та відзначив, що мусимо назвати речі своїми іменами, бо за це заплачено мільйонами життів. «В нашій хаті буде наша правда і наша воля, бо це українська земля, на якій можуть жити всі, хто приходить до нашої хати з волею, правдою і любов’ю», — підкреслив О. Березюк.
«Чому так біситься «русскій мір»? Бо сьогодні настає кінець їхній брехливій концепції про «третій Рим», — зазначив народний депутат Віктор Кривенко та нагадав, що   8 травня 2016 року єдиним, хто не встав у Верховній Раді під час оголошеної хвилини мовчання за нашими загиблими воїнами, був Онуфрій. За його словами, це й не дивно, бо патріарх його церкви Кіріл засідає в першому ряду колегії міноборони країни-агресора і є частиною російської державної машини.
Після цього 240 народних депутатів ухвалили законопроект № 5309 в цілому (на знімку).
Парламентарії ухвалили в цілому законопроект про внесення змін до статті 80 Закону України «Про освіту» (щодо забезпечення освітнього процесу належними умовами для праці та здобуття освіти), № 9425. На думку ініціаторів цих змін, вони дозволять закладам освіти забезпечити освітній процес належними умовами для праці та здобуття освіти, а також отримати додаткове фінансування, зокрема шляхом надання в оренду об’єктів та майна державних та комунальних закладів.
За словами одного з авторів законопроекту, першого заступника голови Комітету з питань науки та освіти Олександра Співаковського, відповідно до частини 4 статті 80 Закону «Про освіту», об’єкти та майно державних і комунальних закладів освіти не підлягають приватизації чи використанню не за освітнім призначенням, тож сьогодні прокуратура фактично ліквідовує всі угоди про організацію харчування в технікумах, коледжах та університетах. І це при тому, що, наприклад, практично всі університети відповідно до ліцензійних угод зобов’язані забезпечити можливість харчування студентів. Тож пропоновані зміни передбачають, що «об’єкти та майно державних і комунальних закладів освіти не підлягають приватизації чи використанню не за освітнім призначенням, крім надання в оренду з метою надання послуг, які не можуть бути забезпечені безпосередньо закладами освіти, та пов’язані із забезпеченням освітнього процесу або обслуговуванням учасників освітнього процесу, з урахуванням визначення органом управління можливості користування державним нерухомим майном в межах законодавства». На думку О. Співаковського, таким чином, з одного боку, буде виставлено необхідні запобіжники проти можливого відчуження майна освітніх закладів, а з іншого — створено умови для забезпечення харчування і надання медичних та культурних послуг. «Якщо ми цього не зробимо, то фактично з лютого наступного року органи прокуратури зупинять дію всіх договорів оренди, а це означатиме, що університети та коледжі залишаться без харчування та можливості надання медичних послуг», — резюмував він.
Верховна Рада відправила на повторне друге читання законопроект про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо протидії рейдерству № 8121.
 

З днем народження вітали народного депутата Дмитра Шпенова.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua