Скандали, пов’язані з дерибаном «земельного пирога», — постійне явище для Херсонської міськради нинішньої каденції. Але віднедавна тутешні власники мандатів перевершили самих себе: скаржитися на них до прокуратури готове навіть одне з міських комунальних підприємств! Річ у тім, що на сесії міськради депутати ухвалили рішення узгодити для приватної фірми підготовку документів під будівництво автосалону й благоустрій на ділянці у 0,65 гектара. Ця ділянка на Миколаївському шосе вільна, але є надважлива обставина. Вона зачіпає інтереси десятків тисяч городян, проте під час прийняття рішення їх проігнорували.
 

— Через згадану ділянку проходить цілий вузол наших комунікацій — магістральний трубопровід, що забезпечує питною водою велелюдний Шуменський житловий масив із десятками тисяч мешканців, каналізація до міжміського автовокзалу та ще й гілка водоводу до промислових підприємств у промзоні. Якщо там станеться аварія, в нового орендаря доведеться просити про доступ, а це — час і втрати води. Крім того, будь-яка забудова та навіть зберігання будівельних матеріалів біля водоводу заборонені чинними в Україні «Правилами користування системами водопостачання та водовідведення в населених пунктах». Це ж санітарна зона! Як депутат міськради я також говорив про це на сесії під час обговорення питання, але до мого виступу не дослухалися. Тож після оприлюднення скандального рішення на офіційному сайті міськради звертатимуся до прокуратури — вже дав доручення юристам підготувати такий документ, — обурюється директор комунального підприємства «Виробниче управління водоканалізаційного господарства Херсона» (КП ВУВКГ) Михайло Чемерис.

Цитата

«Ширину санітарно-захисної смуги водоводів та водопровідних мереж... потрібно приймати (від крайньої лінії): при прокладанні у сухих ґрунтах та умовним діаметром до 1000 мм — не менше ніж 10 метрів».

Державні будівельні норми України. Водопостачання. Зовнішні мережі та споруди. Пункт 15.2.4.

«Не дозволяється складання матеріалів і предметів, накопичення сміття більше, ніж за 5 метрів від осі водопровідних та каналізаційних мереж... та в межах охоронних санітарно-захисних зон».

Правила користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення. Пункт 15.5.

Показово, що проти забудови ділянки із комунікаціями публічно виступила і секретар Херсонської міськради Олена Урсуленко. Вона вказує на порушення законодавства про землеустрій внаслідок цієї сумнівної оборудки. Їй присвятили свої публікації також кілька місцевих видань. Та й ініціатори збору підписів про дострокову відставку міського голови Володимира Миколаєнка впевнені, що його підпис під рішенням про будівництво автосалону над комунікаціями тільки додасть незадоволення діями муніципальної влади. Тож депутати, котрі «підігрують» бізнесу всупереч інтересам громади, ризикують розбурхати ще гостріше протистояння з городянами. А воно вже неодноразово «вихлюпувалося» пікетуваннями, масовими мітингами та перекриттям доріг обласного центру. Невже цього ще не досить?

Херсон.

Документ наданий КП ВУВКГ Херсона.