Останній пленарний тиждень у році, що минає, був напруженим і водночас продуктивним. Зокрема, було ухвалено 17 рішень, з яких — п’ять законів у цілому. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій в інтерв’ю телеканалу «Рада».

 

Важливий крок для підготовки до вступу в НАТО

За традицією, як і попереднього тижня, зазначив глава парламенту, він запропонував розпочати з обговорення питань безпеки і оборони. «У час російської агресії і коли у прикордонних областях введено воєнний стан, парламенту важливо максимально долучатися до зміцнення обороноздатності країни», — наголосив Андрій Парубій.
У блоці безпекових питань А. Парубій окремо виділив проект закону про стандартизацію, що запроваджує спільні стандарти України з НАТО: і у військовій кореспонденції, і в документації, і в комунікації. Він нагадав, що Україна взяла зобов’язання до 2020 року привести українські збройні сили і весь сектор безпеки до стандартів НАТО. «Це дуже важливий крок для уніфікації і підготовки до вступу України в НАТО», — наголосив Голова Верховної Ради.
Андрій Парубій також назвав важливим закон про інженерно-технічне забезпечення кордону, який допомагає більш чітко контролювати кордони України, особливо з агресором — Російською Федерацією. «Особливо важливим для співпраці з США є проект закону про здійснення закупівлі продукції і послуг оборонного призначення, який дозволяє нам відкрити фінансування України з тих коштів, що виділяють США. Це один із тих законів, що дозволяє отримати і фінансову, і матеріально-технічну підтримку від наших ключових союзників — Сполучених Штатів Америки», — підкреслив він і зазначив, що обговорення блоку цих питань пройшло злагоджено — народні депутати відчували велику відповідальність, і тому весь план з питань безпеки і оборони був підтриманий парламентом.

Коли запрацює ринок землі?

Також, за словами А. Парубія, минулого тижня розглядалися питання з блоку аграрних питань, зокрема, щодо продовження мораторію на ринок землі. Він нагадав, що подана від комітету пропозиція була підтримана 231 голосом «за».
Голова Верховної Ради висловив тверду позицію, що в Україні має бути ринок землі. «Ховаючись за мораторієм на ринок землі, багато бізнесменів скуповують за безцінь у селян землі, і селянин не може стати повноцінним власником», — наголосив він і зауважив, що, на жаль, на сьогодні не сформована законодавча база, яка б регулювала ринок землі. «Не ухвалені необхідні закони, тому було прийнято рішення продовжити на рік мораторій на продаж землі», — уточнив А. Парубій і висловив сподівання, що наступного року це законодавство у Верховній Раді буде прийнято. «Сподіваюсь, що це буде останній рік для мораторію на ринок землі. Наступного року уряд має розробити і подати відповідні законопроекти на розгляд парламенту», — зазначив Голова Верховної Ради України.

Воїни на передовій мають відчувати підтримку в молитві

Найбільший резонанс і найбільша інтрига, за словами А. Парубія, точилися в парламенті навколо проектів законів щодо української православної церкви. «Навколо них була у залі найбільша дискусія, і я гордий з того, що змогли ухвалити позитивне рішення», — сказав він, зауваживши, що були величезні перешкоди «прокремлівських сил» у Верховній Раді. Закон передбачає, що церква, яка має свій духовний центр у країні-агресорі, повинна носити назву тієї країни. За словами А. Парубія, цей закон був давно на розгляді Верховної Ради, але заключним моментом стало звернення до нього Патріарха Філарета під час Собору, під час створення української автокефальної церкви, щодо ухвалення такого закону. «Він (Філарет) попросив, щоб Верховна Рада зробила свій крок до підтримки української православної церкви, — сказав Голова парламенту. — У цьому законі визначається, що Україна має свою православну церкву, і є неприйнятним, коли церква, яка управляється країною-агресором, має таку саму назву». Тому саме цим законом чітко забороняється і визначається, що та церква може називатися російською православною церквою. «Люди повинні знати, яка це церква, і повинні її чітко ідентифікувати», -наголосив А. Парубій. Він підкреслив, що також передбачається неможливість наявності капеланів від російської православної церкви у військових підрозділах і військових частинах. «Воїни на передовій мають відчувати навіть у молитві підтримку православної церкви», — зазначив Голова Верховної Ради.
Андрій Парубій повідомив, що Вселенський Патріарх Варфоломій запросив його до Стамбула разом із Президентом України і Митрополитом Епіфанієм для участі у церемонії отримання Томосу 6 січня 2019 року. «Це заключний етап світлого шляху, фундаментальний етап — отримання Томосу з рук Всесвятійшого Вселенського патріарха Варфоломія. Впевнений, що це великий для всіх християн день», — сказав А. Парубій і додав, що «питання церкви — це питання не лише релігії, це ще і питання безпеки, і ідентичності».
«Впевнений, що ці дні — і створення української православної автокефальної церкви, і отримання Томосу — увійдуть великими літерами у календар українських перемог», — наголосив Голова Верховної Ради України.

За повідомленнями прес-служби апарату Верховної Ради України.
Фото Андрія СТЕПАНЕНКА.