Як забезпечити прозорий продаж державного майна

Відбулася робоча нарада Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації, на якій було підбито підсумки малої приватизації із застосуванням електронної торгової системи «ProZorro. Продажі». У нараді взяли участь народні депутати, керівництво Фонду державного майна України, МЕРТу, «Ощадбанку», «Укрексімбанку» та відповідальні працівники Мін’юсту, СБУ, адміністрації Держспецзв’язку.
Як зазначив перший заступник МЕРТ Максим Нефьодов, перші торги з продажу об’єктів малої приватизації на електронних аукціонах через операторів електронних майданчиків на базі електронної торгової системи «ProZorro. Продажі» відбулися у серпні 2018 року. Урядовець наголосив на перевагах електронних аукціонів з продажу об’єктів малої приватизації, оскільки це дає змогу забезпечити прозорий і швидкий механізм продажу та дозволяє встановити ринкові ціни на об’єкти приватизації. Станом на 20 грудня 2018 року, відбулося 443 успішних електронних аукціони з продажу об’єктів малої приватизації. Ціна продажу об’єктів становила понад 546 мільйонів гривень, з яких 287 мільйонів гривень — це надходження від приватизації об’єктів державної власності і 260 мільйонів гривень — комунального майна. Загалом на сайті електронної торгової системи оголошено майже 1,5 тисячі аукціонів з продажу об’єктів малої приватизації із загальною стартовою ціною 1,5 мільярда гривень.
Учасники наради також заслухали інформацію ФДМУ щодо відмови у задоволенні позову до ТОВ «ЕСУ» (про розірвання договору купівлі-продажу 92,791% акцій ПАТ «Укртелеком» і повернення цього пакета акцій у державну власність), та інформацію щодо загрози зриву приватизації державного пакета акцій ПАТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат».

З екологією не все гаразд

Підкомітет з питань запобігання і протидії корупції у сфері екології та охорони навколишнього природного середовища Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції розглянув екологічну ситуацію у місті Богодухів на Харківщині.
Народні депутати заслухали і обговорили інформацію голови підкомітету Андрія Немировського та голови комісії з вивчення екологічного стану в м. Богодухів при Богодухівській міській раді Харківської області Тетяни Столяренко щодо екологічної ситуації та систематичного порушення екологічного законодавства підприємствами у місті Богодухів.
За результатами засідання прийнято рішення звернутися щодо вирішення цього питання до Міністерства екології та природних ресурсів, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Державного бюро розслідувань.

Посилюється відповідальність за фінансову звітність партій

Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект щодо удосконалення порядку притягнення до відповідальності за порушення, пов’язані з наданням фінансової підтримки політичним партіям та їх фінансовою звітністю (реєстр. № 8597).
Метою проекту є створення на законодавчому рівні можливості для оптимізації процедури щоквартального звітування політичних партій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, врегулювання процедури розгляду адміністративних справ про адміністративні правопорушення в судах тощо. Зокрема, внесенням змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу пропонується збільшити до шести місяців (з дня вчинення) строк накладання адміністративного стягнення за вчинення правопорушень, передбачених чинними статтями 212-15, 212-21 та новою статтею 212-22 КУпАП.
Законопроектом також пропонується доповнити КУпАП статтею 212-22, у якій встановити адміністративну відповідальність за невідкриття політичною партією, її місцевою організацією, яка в установленому порядку набула статусу юридичної особи, рахунка, поклавши обов’язок щодо складання протоколів у справах про такі правопорушення на Національне агентство з питань запобігання корупції, а щодо їх розгляду — на районні, районні у місті, міські чи міськрайонні суди.

За повідомленнями Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.