Російський уряд вніс зміни до постанови від 1 листопада 2018 р., ухваленої для реалізації указу президента РФ від 22 жовтня щодо застосування спеціальних економічних заходів «у зв’язку з недружніми діями України щодо громадян і юридичних осіб РФ». Іншими словами, російський уряд розширив санкційний список проти громадян та компаній України. 
Після того, як до нього додали майже 200 пунктів, список налічує 567 фізичних та 75 юридичних осіб. Прем’єр країни Дмитро Медведєв написав у Твіттері, що «це зроблено для захисту інтересів російської держави, компаній і громадян Росії».
Так, з компаній до чорного списку потрапили концерн «Укроборонпром», «Укрспец-експорт», «Державний експортно-імпортний банк України», група ТАС, Публічне акціонерне товариство «Центренерго», «Перша логістична компанія» та інші.
Що стосується фізичних осіб, то це — наші підприємці, чиновники, депутати, зокрема й представники «Опоблоку»: Вадим Новинський, Михайло Добкін, Борис Колесніков, Олександр Вілкул... Внесено до оновленого санкційного переліку й депутатів Євгена Мураєва, Віктора Балогу, Олену Бабак, Ігоря Луценка, Олену Шкрум, Олександра Абдулліна, Руслана Демчака, Миколу Княжицького, Георгія Логвинського, Тетяну Острікову, Віталія Хомутинніка тощо, а також заступника міністра внутрішніх справ Сергія Ярового, міністра зі справ ветеранів Ірину Фриз, міського голову Одеси Геннадія Труханова.
«Навіть зовсім поверховий аналіз так званого «санкційного списку» РФ і часу його оприлюднення свідчить про початок багатосерійного серіалу щодо спроби впливу на Україну напередодні виборів і після них. Але це насправді навіть не перша серія, це тільки тізер», — прокоментував у Твіттері міністр закордонних справ Павло Клімкін.
Згідно з постановою від 1 листопада, вміщеною на сайті уряду РФ, економічні обмеження передбачають блокування безготівкових грошових коштів, бездокументарних цінних паперів і майна на території Росії, а також заборону на виведення капіталу за межі Росії.