Учора о 14-й годині в Україні на території десяти прикордонних з РФ та Придністров’ям областей та внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії закінчилася дія воєнного стану. Його було впроваджено у відповідь на захоплення кораблів ВМС ЗСУ Росією 25 листопада цього року в Керченській протоці відповідним Законом «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», який опубліковано в нашій газеті, офіційному парламентському виданні.

У час припинення терміну воєнного стану відбулося засідання РНБО, на якому Президент України — Верховний Головнокомандувач ЗСУ Петро Порошенко підбив підсумки його тридцятиденної дії.

 

 

На знімку: засідання Ради Національної безпеки та оборони (РНБО).
Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА
(прес-служба Президента України).


Президент України ще раз нагадав, що цей захід у першу чергу був необхідний для того, щоб мати змогу оперативно й адекватно протидіяти прямому збройному вторгненню військ Російської Федерації, про надзвичайно високу ймовірність якого повідомляла наша розвідка. Попри те що безпекова ситуація навколо України не змінилася і загроза повномасштабного вторгнення РФ зберігається, Президент Петро Порошенко вирішив не продовжувати дію воєнного стану, щоб забезпечити право громадян на вільне волевиявлення під час президентських виборів.
«Маємо дві загрози: з одного боку загрозу прямої воєнної агресії, і ми сьогодні набагато більше готові до відсічі цій агресії, з другого боку — наступу на демократичні права і свободи громадян, де я як Президент є гарантом дотримання конституційних прав і свобод громадян, в тому числі і права вибору», — пояснив гарант, наголосивши, що захист демократії для нього не менш важливий, аніж захист суверенітету і територіальної цілісності держави.

За словами глави держави, заходи на всіх рівнях — військовому, управлінському, міжнародному тощо — зупинили найгірший сценарій, який розробляв Кремль, і не дали Путіну перетнути «червону лінію» широкомасштабної війни.
Президент Петро Порошенко констатував: «В абсолютно іншому вимірі перебувають зараз оборонні можливості українських Збройних Сил і інших підрозділів сектору оборони та безпеки. Проведена величезна робота з передислокації, скорочення термінів бойового злагодження, доукомплектації за рахунок резервів першої черги, постачання у війська нового озброєння і військової техніки».
Він зазначив, що за цей час проведено низку заходів тактичного та стратегічного рівнів, які дали змогу побачити свої слабкі місця раніше, ніж їх побачить ворог, та виправити недоліки. Президент подякував за роботу правоохоронцям і СБУ. І є за що. Бо в ці тридцять днів жодна спроба російських провокаторів розхитати ситуацію всередині країни не вдалася. Згадаємо, що в столиці 15 грудня спокійно, без вуличних ексцесів відбувся Об’єднавчий собор українських православних церков.

Окрім того, заходи безпеки посилили кордон та зменшили на 26% кількість злочинів у областях, де діяв воєнний стан.
Особливу увагу Порошенко приділив геополітичному аспекту впровадження воєнного стану, назвав адекватними дії України на відкриту російську агресію в акваторії Чорного моря. Мовляв, такі дії Києва викликали відповідну реакцію міжнародної спільноти. Адже відразу після оголошення воєнного стану на позачерговому засіданні Радбез ООН відхилив ініціативу Росії з вимогою засудити дії України в Керченській протоці і вирішив розглядати цей інцидент за зверненням України — зі звинуваченням в агресії безпосередньо Росії. А 17 грудня Генасамблея ООН ухвалила резолюцію щодо мілітаризації Криму, у якій зафіксувала вимогу звільнити українські кораблі та моряків «без додаткових умов», а також висловила занепокоєння постійним збільшенням РФ кількості своїх військ і зброї в Криму, зокрема літаків і ракет, здатних доставляти ядерну зброю. 23 грудня Генасамблея ООН підтримала резолюцію щодо ситуації із правами людини на окупованому РФ півострові, яку внесла Україна.

Під час свого виступу на РНБО Президент акцентував увагу на тому, що позиція України щодо агресії РФ у Керченській протоці продемонструвала міжнародним партнерам здатність нашої держави обстоювати свою незалежність та національні інтереси й отримала відповідну підтримку від них.
Водночас, за словами Петра Порошенка, під час складної ситуації і обговорення доречності введення воєнного стану одразу стало видно — хто є хто в українській політиці: хто підспівує Кремлю, а хто справді опікується національними інтересами.