У Росії Північно-Кавказький окружний військовий суд 24 грудня оголосив вирок фігурантам першої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір». Енвера Мамутова засудили до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму, Руслана Абільтарова, Ремзі Меметова і Зеврі Абсеїтова — до 9 років колонії суворого режиму. Про це інформує об’єднання «Кримська солідарність». Адвокати повідомили, що мають намір оскаржити рішення суду.
21 грудня засуджені виступили в суді з останнім словом. Жоден з фігурантів своєї провини не визнав. Усі вказували на «політично вмотивований характер» кримінальної справи. Нагадаємо, їх звинуватили в участі в забороненій у Росії, але дозволеній в Україні та багатьох інших країнах Європи ісламській релігійній організації «Хізб ут-Тахрір».

Відома кримськотатарська активістка та журналістка Ліля Буджурова акцентувала увагу на тому, що російське законодавство за умисне вбивство передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 6 до 15 років. «Хоча ці люди не збирали в коморі бомбу, не вирощували в теплицях лимони з «лимонками», не стріляли в мирних чи немирних людей і не брали їх у заручники, не готували терористичні акти й не писали на парканах образи на адресу конституційного ладу РФ, навіть не були помічені в тому, щоб підставити кому-небудь підніжку чи штовхнути у тролейбусі бабусю, вони названі терористами», — обурилася Ліля Буджурова, додавши, що в Енвера Мамутова шестеро дітей, у решти засуджених — по четверо. Цю «деталь», як пише активістка, суд навіть не взяв до уваги.

Міністерство закордонних справ України у зв’язку з неправомірним рішенням російського суду висловило рішучий протест. «Це рішення вкотре підтвердило, що російське антитерористичне законодавство широко застосовується російською окупаційною адміністрацією для прикриття політичних репресій проти представників кримськотатарського народу», — підсумували українські дипломати.