Завідувачка кардіологічного відділення Черкаської обласної лікарні Наталія Однороманенко — з династії медиків. З дитинства вона твердо знала, що стане лікарем, як її батьки, дідусь та бабуся. Наполегливість і старанність у навчанні допомогли досягти мети. Працелюбність, уважність, уміння переймати досвід старших — ці риси характеру сприяли становленню Наталії Анатоліївни як фахівця. Вона зуміла створити у колективі, який очолює, атмосферу довіри, поваги до колег-лікарів, чуйності й співчуття до пацієнтів.

 

 

Улітку минуло сім років, відколи в Черкаській обласній лікарні знову запрацювало кардіологічне відділення. Чому знову? В 2004-му на базі обласної лікарні відкрили обласний кардіологічний центр, і профільне відділення, як тоді здавалося, ставало ніби зайвою ланкою у структурі лікарні. Однак 2009 року кардіоцентр як самостійний заклад перебрався в окреме приміщення, і стало зрозумілим, що без власного кардіологічного відділення обласній лікарні не обійтися. Тільки консультацій щодня потребують 50—60 пацієнтів з усіх відділень. Без висновку кардіологів хірурги не візьмуть пацієнта на операцію, інші вузькі спеціалісти не призначать лікування. Так було відновлено кардіослужбу в стінах головного лікувального закладу області.

Нині у відділенні працює десять лікарів. Семеро з них мають вищу кваліфікаційну категорію за фахом «кардіологія». Поруч із лікарями несуть свою цілодобову вахту тринадцятеро медичних сестер. За період з 2011 року тут проліковано майже сім тисяч пацієнтів, а консультують щороку вісім тисяч у стаціонарі та стільки само в обласній поліклініці. Частка жителів сіл серед пролікованих з кожним роком зростає і торік становила майже 40 відсотків.
— У відділенні лікуються пацієнти з гіпертонічною хворобою, з порушеннями ритму та провідності серця, — розповідає Наталія Однороманенко. — Відновлення серцевого ритму ми проводимо медикаментозно та методом електроімпульсної терапії. При порушеннях провідності хворим імплантують штучні водії ритму — електрокардіостимулятори.

Також пацієнти відділення — із стенокардією, інфарктом міокарда. Якщо інфаркт трапляється у хворого на території лікарні, госпіталізація до обласного кардіоцентру не завжди можлива через тяжкі супутні захворювання. Особливості анатомії судин серця, локалізацію, ступінь і протяжність їх уражень визначають за допомогою  коронаровентрикулографії. Це найбільш точний інвазивний, малотравматичний метод. З 2012 року фахівці з інтервенційної радіології обласної лікарні провели майже 900 коронаровентрикулографій  та 300 стентувань коронарних артерій.
— Ми надаємо допомогу також при запальних захворюваннях серця: міокардиті, ендокардиті, перикардиті, — зазначає Наталія Анатоліївна. — Допомагаємо судинним хірургам лікувати хвороби периферичних судин на фоні серцево-судинної патології.
У відділенні функціонує блок інтенсивної терапії на шість ліжок. Є робота для кардіологів і в нещодавно відкритому обласному перинатальному центрі. Адже у вагітних бувають вади серця, порушення ритму серця. При тяжкій патології кардіологи беруть участь і в пологах.

— З 2013 року наше відділення взяло на себе такий напрям роботи, як діагностика  та лікування тромбоемболії  легеневої артерії (ТЕЛА), — продовжує завідувачка. — Це тяжкі хворі, яким часто не ставлять діагноз вчасно, тому вони не доїжджають до лікувальних закладів. Адже встановити точний діагноз може не кожен лікар навіть з великим досвідом роботи. Тромбоемболія легеневої артерії може протікати під маскою інших захворювань — інфаркту міокарда, пневмонії, розшаровуючої аневризми аорти, онкологічних захворювань. Можливі задишка, кашель, кровохаркання, біль у грудях, раптова втрата свідомості, підвищення температури. Інколи починається з болю в нозі — гострого флеботромбозу. Буває, немає жодних скарг, проблему виявляють випадково при проведенні комп’ютерної томографії.

Людині, яку вразила ця хвороба, необхідна невідкладна допомога. Тому на випадки тромбоемболії легеневої артерії чергових лікарів кардіологічного відділення у райони доставляє санавіація, щоб допомогти з діагностикою. За п’ять останніх років фахівці прибували на 232 виклики у складі тромбоемболічної бригади. Доставленим в обласну лікарню хворим ургентно проводять ангіопульмонографію або комп’ютерну томографію органів грудної клітини для підтвердження чи спростування діагнозу ТЕЛА.  Обидва методи діагностики на Черкащині є лише в обласній лікарні.
У  кардіологічному відділенні обов’язково всім пацієнтам з ТЕЛА проводять ультразвукове дослідження серця, електрокардіограму в 12 відведеннях, пульсоксиметрію (визначення насичення крові киснем), венозну компресійну ультрасонографію для виявлення тромбозу глибоких вен нижніх кінцівок та деякі інші дослідження. За ці роки проліковано 184 пацієнти з тромбоемболією легеневої артерії. Лікарі Олександр Обіход, Тетяна Крутінь, Тетяна Данько, котрі разом з Наталією Однороманенко пройшли справжню школу невідкладної кардіологічної допомоги під час роботи в Третій міській лікарні, сповна тепер використовують набутий неоціненний досвід.

 

Колектив кардіологічного відділення Черкаської обласної лікарні, в центрі — Наталія Однороманенко.


Постійно співпрацює відділення з обласним кардіологічним центром.
— Скажімо, — роз’яснює кардіолог, — сьогодні пацієнту проведено у нас коронарографію і діагностовано багатосудинне ураження коронарних артерій.
На жаль, кардіохірургічного відділення в обласній лікарні немає. Тому ми викликаємо  з кардіоцентру по лінії санавіації кардіохірурга, і, за згодою хворого, проводиться оперативне втручання, а саме, аортокоронарне шунтування на місці.  Бувають випадки, коли потрібна допомога закладів четвертого рівня: Інституту кардіології імені М. Стражеска, Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М. Амосова,  ДУ «Інститут серця Міністерства охорони здоров’я України». Зазвичай це складні вади серця, коли необхідне протезування двох клапанів, багатосудинне ураження коронарних артерій з серцевою недостатністю, складні випадки тромбоемболії легеневої артерії. Нам ідуть назустріч. Зокрема, директор Інституту серця Борис Михайлович Тодуров ніколи не відмовляє в допомозі нашим пацієнтам, і ми щиро йому за це вдячні.

Наталія Анатоліївна з професійним захопленням розповідає про участь у наукових зборах та симпозіумах, семінарах і дискусіях. Вона з тих лікарів, які постійно працюють над своїм фаховим зростанням, цікавляться новими досягненнями та ідеями, щоб запровадити їх у свою практику.
Націленість на перспективу, велике бажання удосконалити вітчизняну медицину, допомогти людині подолати недугу і знову відчути радість життя — ось завдання, які щодня ставлять перед собою кардіолог Наталія Однороманенко та її колеги. Ставлять й крок за кроком, переборюючи труднощі і бар’єри, втілюють задумане на практиці.

Фото надано авторами.