Державне агентство України з питань кіно уклало з Одеською кіностудією контракт про створення кінопроекту «Пам’ять сонця» і надання державної фінансової підтримки в розмірі 14 млн 011 тис. 034 грн при загальній вартості виробництва фільму 28 млн 022 тис. 568 грн.
Кінопроект спільної українсько-грузинської стрічки «Пам’ять сонця» став одним із переможців Дев’ятого конкурсного відбору Держкіно України.
Режисер картини — Костянтин Коновалов. Автори сценарію — Євген Тимошенко й Костянтин Коновалов.
Голова правління Одеської кіностудії, співпродюсер фільму Андрій Осіпов зазначив: «Ми раді, що «Пам’ять сонця» став не просто першим проектом, який підтримало Держкіно, а й проектом, який буде реалізований у співпраці з грузинськими й турецькими виробниками. Віримо, що фільм матиме перспективи для прокату не тільки в Україні, а й у цих двох країнах».
Події історичної пригодницької стрічки «Пам’ять сонця» відбуваються в період російсько-турецької війни за території Північного Причорномор’я. За сценарієм молодий козак Андрій повинен доправити лист у Хаджибей, але твердиню захоплює ворог. Для того щоб звільнити з полону коменданта й урятувати його дочку Фатіму, у яку закоханий Андрій, потрібно перемогти зрадника, який хазяйнує в фортеці.
Знімати ключові сцени фільму планується на території Білгород-Дністровської фортеці.
Прем’єра картини в Україні відбудеться навесні 2020 року.

Підготував В’ячеслав ВОРОНКОВ - наш власний кореспондент в Одеській області