Для уряду важливим пріоритетом на наступний рік залишається питання розвитку національної економіки. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів. Він зауважив, що неодмінними атрибутами країни з сильною економікою є високий рівень життя людей, потужний сектор безпеки та оборони, а також незаперечний авторитет у світі. 

 

Перший віце-прем’єр-міністр, міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів,
віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко.

 

«Ми не один удар долі отримали протягом останніх років, але знаємо, що майбутнє тільки в наших руках, — акцентував глава уряду. — Хочу, щоб усі об’єдналися довкола однієї ідеї — міцної та сильної економіки». Наша національна економіка, на думку В. Гройсмана, дає добрі сигнали тим, що починає відновлюватися, але це зростання поки що слабко відчувається конкретними громадянами. А відтак першочергове завдання — пришвидшити зростання. Для цього в 2019 році необхідно покращити показники легкості ведення бізнесу та працювати над входженням інвестицій у державні підприємства. А гідна заробітна плата має спинити процес трудової еміграції.
«2019 рік буде непростий, — підкреслив В. Гройсман. — Ми проходитимемо і президентські, і парламентські вибори. Але завдання уряду, і моє як Прем’єр-міністра — забезпечити фінансову стабільність у 2019 році, хоч би як це було важко. Бо нам треба виправляти помилки минулого. Борг держави є надзвичайно серйозним та важким. Наше завдання — розумно управляти цим боргом. І ми розуміємо та знаємо, як це робити».

Про підсумки року, що минає поінформував Перший віце-прем’єр — міністр економічного розвитку та торгівлі Степан Кубів. Завдяки зваженим і скоординованим діям уряду, Президента та парламенту економіка продовжила зростання і прогнози залишаються позитивними, підкреслив він. Очікується, що 2018 рік ми завершимо зі зростанням ВВП на понад три відсотки. Наші успіхи в реформуванні країни відзначають міжнародні партнери, каже урядовець. Прозвучала інформація й про те, що протягом 11 місяців 2018 року вітчизняні промисловці виробили продукції на майже два відсотки більше, ніж за аналогічний період минулого року. При цьому хімічне виробництво зросло майже на 19 відсотків, автомобілебудування — на 12. Експорт українських товарів постійно зростає вже майже два роки. За 10 місяців 2018-го українські компанії експортували товарів на майже 39 мільярдів доларів. Цьому сприяють постійні переговори про торговельні преференції для наших виробників за кордоном, а також угоди про вільну торгівлю.

Капітальні інвестиції за дев’ять місяців 2018 року зросли на 20 відсотків проти минулорічних показників, повідомив С. Кубів. Майже половину цих грошей вклали в нове обладнання. Поступово виходить із тіні бізнес. Рівень тіньової економіки протягом першого півріччя зменшився на три відсотки і нині становить 32 відсотки від ВВП. Цей показник, на його думку, свідчить про макростабілізацію та покращення умов для ведення бізнесу. Зокрема, цьогоріч набрав чинності другий урядовий закон «Маски шоу стоп», який посилює відповідальність правоохоронців за неправомірні дії проти бізнесу. Верховна Рада підтримала також ініціативу щодо вдосконалення роботи єдиного вікна на митниці тощо. Розгорнуто інспекційну реформу для зміни підходів, які державні органи використовують під час перевірки бізнесу. «Ми не хочемо, щоб перевіряючі органи схвалювали рішення про перевірку, керуючись своїми інтересами, — наголосив Перший віце-прем’єр. — Тому уряд ухвалив методику оцінки ступенів ризику від підприємницької діяльності. Тепер бізнес, який не створює загрози для здоров’я громадян чи довкілля можна планово перевіряти не частіше, ніж раз на п’ять років».

Однак для потужного відчутного результату нам потрібно зростання ВВП на рівні п’яти—семи відсотків. Чинниками такого зростання, вважає С. Кубів, має стати п’ять позицій: залучення інвестицій, продовження структурних економічних реформ та кадрове оновлення, інновації та модернізація виробництва з локалізацією в Україні, підтримка малого та середнього бізнесу як базового пріоритету та збільшення обсягів експорту.
Також учора уряд схвалив Стратегію інформаційної реінтеграції Автономної Республіки Крим та міста Севастополя та прийняв постанову про надання житлових субсидій населенню в грошовій формі, згідно з якою правила призначення допомоги на сплату комунальних платежів залишаються незмінними, а змінюється тільки алгоритм її виплати.

Фото www.kmu.gov.ua