Військова загроза з боку Росії лишається, однак наша армія за останній місяць змогла підвищити свою боєздатність. Про це повідомив у середу на засіданні Ради національної безпеки і оборони України секретар РНБО Олександр Турчинов. За його словами, запровадження воєнного стану дозволило оцінити, наскільки країна готова мобілізувати всі свої ресурси, щоб протидіяти повномасштабній військовій агресії.
«Враховуючи те, що ситуація залишається досить складною та небезпечною, у рішенні РНБО передбачено, що найближчим часом Національна поліція, Національна гвардія та інші силові структури продовжать несення служби у посиленому режимі для підтримання громадського порядку, захисту прав, свобод та законних інтересів громадян», — сказав він.
Олександр Турчинов зазначив, що за підсумками виконання Державного оборонного замовлення у 2018 році до ЗСУ поставлено понад 3 тисячі зразків озброєння, військової техніки та спеціальних виробів, понад 450 тисяч ракет і боєприпасів.
Секретар РНБО нагадав, що Законом України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» фінансування завдань оборони і безпеки збільшено на 33,3 млрд гривень порівняно з минулим роком і передбачено у сумі 212,0 млрд гривень, що становить 5,37% валового внутрішнього продукту.
«У 2019 році буде завершено ряд пріоритетних проектів зі створення ракетної та ракетно-реактивної зброї», — зазначив він, додавши, що насамперед це стосується ракет зі збільшеною дальністю ураження, комплексу крилатих ракет наземного базування для знищення морських цілей, що значно посилить берегову оборону Чорноморського та Азовського узбережжя України.
За результатами обговорення питання «Щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів» вирішено підтримати запровадження санкцій насамперед щодо юридичних та фізичних осіб — російських компаній, бізнесменів, політиків, які активно підтримували чи сприяли агресивним діям проти України.
Також запроваджено обмежувальні заходи проти організаторів так званих «виборів» на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, а також щодо військових, суддів та правоохоронців, причетних до незаконного захоплення українських моряків під час акту агресії РФ проти України в Керченській протоці 25 листопада 2018 року.
Підвели підсумки режиму воєнного стану і в ЗСУ. Як зазначив начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко, армія готова в короткий термін суттєво наростити чисельний склад бойових підрозділів. «Понад 30 тисяч резервістів під час воєнного стану поновили свої навички в ході навчальних зборів. Проведено комплексні навчання бригад територіальної оборони і налагоджено практичну взаємодію з органами державної влади та іншими складовими Сил оборони країни», — сказав він.