Останніми роками в Болгарії народилася нова мода — зустрічати Новий рік не перед телевізором, а під ялинками на головних площах міст країни. Треба тільки одягтися тепліше, захопити із собою пляшку шампанського, а гарний настрій гарантують відомі рок-групи, які із задоволенням виступають цієї ночі.

Стосовно цього пощастило жителям і гостям придунайського міста Русе, де вп’яте відбувається фестиваль крижаних скульптур Ice Fest 2018. Ще на початку грудня в центрі міста шість скульпторів із шести країн — Болгарії, України (бере участь Андрій Важинський), Голландії, Латвії, Литви, Росії — створили й установили крижані палаци й фігури персонажів відомих казок.  Для цього їм господарі надали 20 тонн прозорого льоду, який спеціально завезли в Русе. Цього року фестиваль Ruse Ice Fest 2018 проводиться за мотивами книжки «Срібні ковзани» американської письменниці Мері Мейпс Додж, тому акцент зроблено на її героях.

В останню суботу року на ковзанці, яка розташована в центрі крижаного містечка, відбудеться своєрідний бал для дітей. Вони зможуть кататися і танцювати з улюбленими героями з мультфільму «Замерзле королівство», балетних вистав «Лускунчик» і «Лебедине озеро». А новорічної ночі досвідчені фігуристи й початківці можуть на ковзанах зустріти Санта-Клауса, який обіцяє їм щедрі подарунки.
Організатори фестивалю Ruse Ice Fest 2018 нагадали, що торік його відвідали майже 25 тисяч чоловік. Сюди приїжджали навіть із Румунії, щоб помилуватися крижаною казкою. Очікується, що цього разу буде ще більше гостей, яких приваблюють не тільки крижані скульптури, а й різдвяно-новорічний базар, де дорослі можуть поласувати традиційними болгарськими кебапами й гарячим вином.
Фестиваль у Русе триватиме до 14 лютого. Його організатори обіцяють зберегти крижані скульптури в цілісності від варварів і відлиги.