Сполучені Штати Америки більше не будуть «світовим жандармом» і не боротимуться безплатно за кожну країну на Землі. Про це заявив президент США Дональд Трамп під час різдвяного візиту до військової бази Аль-Асад в Іраку. Він наголосив, що несправедливо, коли США та їхні Збройні сили використовуються іншими країнами для власного захисту. «Америка не повинна боротися за кожну націю на Землі, при цьому не отримуючи жодних відшкодувань. Якщо хтось хоче, щоб ми боролись за них, вони мають заплатити ціну, інколи в грошовому еквіваленті. Ми більше не невдахи світу», — цитує президента США NBC.
Таким чином очільник Білого дому пояснював своє рішення вивести двотисячний контингент американських сил із Сирії. Раніше він аргументував це тим, що терористичну «Ісламську державу» там переможено. Натомість республіканці й деякі демократи негативно відреагували на такий крок президента і наголошували, що виведення військ утворить простір для дій Ірану та Росії — двох відомих прихильників сирійського лідера Башара Асада.
Візит Трампа до Іраку, де наразі перебувають п’ять тисяч американських військових, був несподіваний. Разом із ним приїхала і дружина Меланія. Президентське подружжя вирішило особисто подякувати армійцям за їхню службу в боротьбі з терористичними організаціями на Близькому Сході. Американського лідера військові радо приймали, робили з ним селфі та навіть взяли автографи. Після цього родина Трампів завітала на ще одну військову базу — Рамштайн, що в Німеччині.