У місті-райцентрі Зіньків, що на Полтавщині, вже втретє зустрічають Новорічно-різдвяні свята біля ялинки-рекордсменки. Вона має офіційний всеукраїнський статус «Найвищої новорічної ялинки, що росте у природному середовищі». Його 30 грудня 2016 року зафіксували представники Національного реєстру рекордів і вручили міському голові Сергію Максименку відповідний диплом. Документ закріпили на своєрідному постаменті біля зеленокосої красуні, тож він став її «вічною» прикрасою. В дипломі її «зріст» не вказано, бо ялинка продовжує рости... Однак більшість зіньківчан, які дуже пишаються нею, знають про те, що під час фіксації рекорду висота становила 23 метри 
70 сантиметрів.

 

 

Тож, на переконання місцевого мешканця Володимира Омельченка, котрий понад півстоліття тому брав участь у висаджуванні майбутньої знаменитості, ялинка за два останні роки підросла до майже 25 метрів. Коли її саджали у самісінькому центрі невеличкого міста десь три- чи чотирирічною, то, звісно, не думали, що колись саме це деревце стане новорічним. Тоді пан Володимир та його земляки просто прикрашали й озеленювали свій райцентр.
Прикрашати ялинку перед Новорічно-різдвяними святами у Зінькові почали шість років тому. Запроваджували таку «моду» не тут. Але вона керівникам міста дуже сподобалась. Насамперед тому, що не треба щороку рубати у лісі величаву красуню. Тож така жива ялинка не лише прикрашає місто, а й виховує, пробуджує екологічну свідомість у його мешканців.
Та й економія коштів виходить зовсім не копійчаною. Бо якби таке зелене диво купували, то за саме дерево, перевезення та встановлення в місті щороку витрачали б до 30 тисяч гривень. Натомість треба розкошелитися тільки на прикрашання живої ялинки. Для цього коштів, зрозуміло, не шкодують.

 


Власкор «Голосу України» сфотографував ялинку-рекордсменку влітку. Тоді вона, звісно, стояла без прикрас (на знімку), та все одно була дуже гарною у своїх зелених шатах. Тепер її прикрасили, увінчали різдвяною зіркою. Тільки намисто з гірлянд має загальну довжину майже півтисячі метрів! А 19 грудня, на День Святого Миколая, міську ялинку урочисто відкрили та запалили на ній святкові вогні.
Радості малечі не було меж. Зрештою, не менше тішилися й дорослі. Бо де ж іще зустрінеш Новорічно-різдвяні свята біля тієї ялинки, яка милувала око твоїх батьків та дідів і так само даруватиме радість твоїм дітям, онукам і правнукам... Такий символ живої спадщини поколінь, погодьтеся, вартує не менше, ніж будь-який рекорд.

Полтавська область.

Фото надано автором.