Яким був 2018 рік у світовій політиці? Несподіваним. Мабуть, це ключове слово. Розвиток подій визначали не так політики, як неочікувані події, на котрі їм доводилося реагувати. Натомість прогнози і сподівання часто не виправдовувалися і розчаровували неприємними сюрпризами.

***

Перемога партії влади ХДСС на парламентських виборах ФРН ще у вересні 2017 р. хоч і була очікувана, однак призвела до несподіваних наслідків: найтриваліших за всю історію повоєнної Німеччини коаліційних переговорів. Тільки в лютому партнери по коаліції домовилися щодо складу уряду. І 14 березня Ангелу Меркель знову обрали федеральним канцлером. Учетверте поспіль. І востаннє. Цьогоріч продовжилося на черговий термін і «президентське довгожительство» Володимира Путіна, який керує Росією 19 років. Цю «подію» зарубіжні ЗМІ назвали «виборами без вибору».

***

 4 березня світ зіштовхнувся з новою реальністю. Отруєння в британському Солсбері хімічною бойовою речовиною «Новичок» колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його доньки стало першим випадком, коли розвідувальні служби РФ застосували на території країни-члена НАТО хімічну зброю. Британські слідчі надали достатню кількість доказів причетності до спецоперації співробітників ГРУ Росії. Цей випадок став початком хвилі шпигунських викриттів, пов’язаних з російською розвідкою, що прокотилися країнами Європи. А також було запроваджено нові санкції стосовно РФ, уже не пов’язані з агресією проти України.

***

У самий розпал обміну погрозами між лідерами КНДР та Сполучених Штатів, коли світ завмер в передчутті нового військового конфлікту, Південна Корея несподівано змогла розпочати мирні перемовини з Пхеньяном. 27 квітня лідери двох Корей на першій за десять років зустрічі домовилися про денуклеаризацію Корейського півострова. 12 червня відбулася перша в історії зустріч президента США Дональда Трампа та лідера КНДР Кім Чен Ина, після чого стало зрозуміло, що одна гаряча точка на планеті трохи охолола.

***

Тим часом з порядку денного Сполучених Штатів не сходила тема можливого втручання Росії у президентські вибори в США 2016 року. Розслідування привело на лаву підсудних і колишнього голову виборчої кампанії президента Д. Трампа Пола Манафорта. Суд присяжних визнав його винним поки що тільки у фінансових злочинах: недекларуванні іноземних банківських рахунків, банківському шахрайстві тощо. Однак останнє слово американська Феміда ще не сказала.

***

Цього року увагу світової спільноти було прикуто і до Балкан. Завершення багаторічного спору Греції та Македонії стосовно назви останньої викликало схвальні коментарі з боку європейських сусідів, але спричинило акції протестів всередині цих двох країн. Проте, після того як 17 червня Греція та Македонія підписали відповідну угоду, процес зміни назви Македонії хоч і повільно, але просувається до фіналу. А кінець року приніс несподіванку для ЄС і для НАТО: Косово вирішило створити власну армію. І поки що важко спрогнозувати наслідки такого рішення.

***

РПЦ розірвала зв’язки з Константинополем. Причина — надання Православній церкві України Томосу. Відтепер для вірників РПЦ шлях до афонських монастирів закрито.

***

Вбивство саудівського журналіста Джамаля Хашоггі в консульстві Саудівської Аравії у Стамбулі ще раз засвідчило: сучасні демократії безпорадні перед середньовічними проявами агресії. Попри те, що відомі не тільки виконавці злочину, а й замовник, ні Сполучені Штати, ні країни ЄС не зробили жодних чітких заяв щодо інциденту і обмежилися традиційним «занепокоєнням».

***

Рух «жовтих жилетів» став головним болем Франції, а потім і сусідніх з нею країн. Демонстрації, що почалися з протесту проти планів уряду підняти акциз на пальне, переросли в погроми, пограбування магазинів і вимоги відставки президента. І знову, тепер уже у Франції, заговорили про причетність РФ до розпалювання агресивних настроїв протестантів.

***

25 листопада ВМС Росії протаранили український буксир «Яни Капу» і обстріляли українські катери «Бердянськ» та «Нікополь» поблизу Керченської протоки. Усі судна було захоплено. В полон потрапили 24 наші моряки. Це стало першим випадком відкритої агресії збройних сил РФ проти України, після чого генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс посилить власну оборону і продовжить забезпечувати Україну політичною та матеріальною допомогою. 17 грудня ГА ООН ухвалила резолюцію «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, Україна, районів Чорного та Азовського морів».

***

Президент США Д. Трамп заявив про перемогу над ІД і віддав наказ повністю вивести війська США з Сирії. Експерти назвали це розворотом в американській політиці. Таким чином Вашингтон залишає союзників-курдів сам на сам з Туреччиною, де їх називають терористами. Також у США вирішили вивести половину свого військового контингенту з Афганістану. На тлі цих новин міністр оборони Д. Меттіс оголосив про відставку.

Підготувала Наталя ФІЛІПЧУК.