Дві колони зійшлися на Майдані

У столиці України 1 січня з нагоди 110-річчя від дня народження українського політичного діяча, одного з ідеологів і теоретиків українського націоналістичного руху XX століття, голови Проводу ОУН — Степана Бандери відбулося одночасно два заходи. Одну смолоскипну ходу розпочали від пам’ятника Тарасу Шевченку. Її організували ВО «Свобода», Правий сектор та інші праві і праворадикальні організації. Інша колона, до якої увійшли Нацдружини і Національний корпус, вирушила від Оперного театру. Учасники пройшлися центральними вулицями і зійшлися на Майдані Незалежності. Головний лозунг — «Україна понад усе!».

«Не дамо втратити державність»

У Львові на площі Кропивницького біля пам’ятника визначному діячеві ОУН Степану Бандері відбулося багатолюдне віче та покладання вінків. Героя України з нагоди 110-ї річниці з дня народження прийшли вшанувати представники громадських організацій, керівники області та міста.
«Почалася українізація в армії, воїни сміливо можуть сказати гасло «Слава Україні», а у відповідь почути «Героям Слава» — це великий подвиг нашої історії, — звернувся до учасників віча голова Львівського крайового братства ветеранів національно-визвольної боротьби Олесь Гуменюк. — Ми не дамо нікому втратити нашу незалежність і державність. Степан Бандера все, що мав, віддав боротьбі за ідею. Він з більшовизмом боровся до останнього подиху».
Голова Львівської ОДА Олег Синютка нагадав, що марш ОУН став офіційним маршем нової української армії, і закликав вшанувати 296 воїнів з Львівщини, які загинули у 2014-2018 роках за волю України.
«Звичайно, ми маємо добрі успіхи. Ми всі гордимося Томосом, славними нашими вояками. Сьогодні я вірю в нашу країну. Я хочу для неї багато добра, але ми повинні бути не лише патріотами нашого міста, а й патріотами нашої країни і служити нашій країні, бо вона найкраща», — наголосив міський голова Львова Андрій Садовий.
З нагоди 110-ї річниці відомих науковців, громадських діячів відзначили обласною премією імені Героя України Степана Бандери. У номінації «Громадська діяльність» — письменника Олеся Дяка та видавця Ярослава Сватка, а в номінації «Науково-навчальна національна державотворча діяльність» — Василя Ільницького, завідувача кафедри історії України Дрогобицького державного педагогічного університету, інформує наш львівський власкор Богдан КУШНІР.

Смолоскипи пронесли від Янгола охоронця

Громадська хода зі смолоскипами з нагоди 110-ї річниці від дня народження провідника українських націоналістів Степана Бандери відбулася 1 січня у Кропивницькому на Кіровоградщині (на знімку).

Смолоскипи пронесли центром міста від пам’ятника Янголу охоронцю до площі імені Богдана Хмельницького кількасот активістів громадських організацій та політичних партій, зокрема — ВО «Свобода», і громадськості під гасла: «Слава Україні! — Героям слава!», «Слава нації — смерть ворогам!», «Україна понад усе!», «Бандера, Шухевич — Герої України!», «Свободу в’язням Кремля», повідомляє наш кореспондент Петро МЕЛЬНИК.

Фото з сайту https://gre4ka.info

Варто зазначити, що 18 грудня Верховна Рада України ухвалила постанову про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2019 році, серед яких і день народження лідера ОУН Степана Бандери. Тим часом у Львівській області 2019 рік оголошено Роком Степана Бандери та Організації українських націоналістів.