ЖИТОМИР: 

Виповнилося 75 літ відтоді, як Житомир було визволено від нацистських окупантів. Сталося це 31 грудня, за лічені години до нового 1944 року. Серед учасників тих боїв за Житомир була Тетяна Григорівна Кольцова. 23 січня їй виповниться 99 літ. Народилася вона в одному з сіл, що входить тепер до Псковської області Російської Федерації. Перед війною закінчила Ленінградський медичний технікум. А вже через рік райвійськкомат призвав її до діючої армії.
У Тетяни Кольцової багато нагород. Серед найбільш пам’ятних — медаль «За оборону Сталінграда». У тих боях вона рятувала бійців під жорстоким вогнем ворога, сама теж була поранена. У липні 1943 року фельдшер Кольцова отримала медаль «За бойові заслуги». 1945-го — орден Червоної Зірки. Так було оцінено її внесок у те, що поранені, вражені кулями і осколками, змогли повернутися на службу.
Житомир запам’ятався їй тим, як радо зустрічали визволителів мешканці міста. Хоч ледь виживали після страшної окупації, запрошували до святкового столу. Пам’ятає, як її кликали. Може, через те, що дівчам була, припускає.
Із 75-річчям визволення Житомира, з Новорічними та Різдвяними святами Тетяну Григорівну привітав міський голова Сергій Сухомлин.

На знімку: Тетяна Кольцова коментує Сергію Сухомлину сторінки саморобного альбому, що розповідає про основні віхи бойового шляху частини, в якій випало служити в роки війни.

Фото прес-служби міськради.