Президент Франції Еммануель Макрон під час телефонної розмови закликав президента РФ Володимира Путіна якнайшвидше звільнити українських моряків, захоплених у листопаді минулого року під час інциденту в Керченській протоці. Французький лідер наголосив і на важливості дотримання режиму припинення вогню на Донбасі з боку Росії. Про це повідомляє прес-служба Єлисейського палацу.

В адміністрації французького президента також зауважили, що під час розмови обговорювалося питання сирійського врегулювання. Зокрема, Макрон підтвердив, що міжнародна коаліція продовжить боротьбу із залишками угруповання «Ісламська держава» в Сирії, і звернув увагу на необхідність захищати сирійських курдів.
Варто зазначити, що наприкінці грудня 2018 року Еммануель Макрон та канцлерка ФРН Анґела Меркель оприлюднили спільну заяву з вимогою до Москви звільнити українських військовослужбовців, захоплених росіянами в Керченській протоці. «Ми вимагаємо безпечного, вільного та безперешкодного транзиту для всіх кораблів у Керченській протоці та негайного й беззастережного звільнення всіх незаконно утримуваних українських моряків», — йдеться у заяві, інформує Reuters. Окрім того, Меркель та Макрон наголосили, що їх дуже непокоїть «ситуація з правами людини в Криму, анексованому з порушенням міжнародного права, а також застосування військової сили Росією в Керченській протоці й насильницькі перевірки (суден. — Ред.) в Азовському морі». 
Нагадаємо: всі 24 захоплені спецслужбами РФ біля берегів окупованого Криму українські військові моряки заявили слідству, що є вій ськовополоненими. Російська влада пред’явила їм звинувачення в нібито незаконному перетині кордону.
Тим часом в Україні та світі триває флешмоб «Жовто-блакитний кораблик — на ялинку». Посольства України за кордоном активно викладають у соцмережі світлини на підтримку та з вимогою звільнення захоплених у російський полон українських військових моряків. Зокрема, до флешмобу приєдналися співробітники Посольства України в Алжирі разом із родинами (на знімках).

«Ми вимагаємо негайного звільнення українських військовополонених моряків та їх повернення додому!» — йдеться у підписі до фото у Фейсбуку.

Фото зі сторінки у Фейсбуку Посольства України в Алжирі.