У селі Ворона, що в Ковельському районі, руйнується, заростає чагарниками колись добротний магазин. Свого часу його звели за кошти пайовиків Любитівського споживчого товариства, сьогодні ж він нібито перебуває в оренді СТ «Каскад плюс». Хоча орендувати власне тут уже нічого. Великі скляні вікна вийняті, батареї і котел демонтовані, розібрано і кудись вивезено металеву огорожу. Тобто цілком типова картина дикої безгосподарності.

Яків Чуль на урочистих зборах з нагоди Дня Перемоги в Луцьку. Він — один із небагатьох фронтовиків, які ще проживають у Ковельському районі.

Можливо, приміщення і майно були приватизовані? Так ні. Документів на право власності орендар показати не може. Тож по якому праву він розібрав те, що йому не належало? Усі ці питання турбують громадськість села і, насамперед, найстарішого його жителя — 96-річного Якова Чуля.
Попри свій поважний вік, Яків Потапович уже півтора десятка років бореться за те, щоб магазин знову повернули громаді, а винні в знищенні його будівлі, розбазарюванні майна понесли покарання.
Стоїмо на порозі хати поважного ветерана. Яків Потапович виносить і ставить на табуретку велику коробку, ущерть набиту відповідями на його звертання. За ці роки встиг пооббивати пороги районної держадміністрації і районної ради, обласної та Ковельської місцевої прокуратур, поліції і навіть кілька разів звертався до голови ОДА Олександра Савченка. Не будемо перераховувати всі відписки, які отримав колишній фронтовик, а зупинимося лише на відповіді, яка надійшла від керівника виконавчої влади області.
Отже, проінформувавши заявника, що його повторне звернення в ОДА щодо законності передачі в приватну власність магазину Любитівського споживчого товариства розглянуто, чиновники водночас повідомляють, що перевірка таких питань не належить до повноважень облдержадміністрації. «За результатами розгляду листа, — йдеться далі у відповіді, — не встановлено фактів неналежного розгляду ваших звернень Ковельською райдержадміністрацією... А щодо перевірки дій посадових осіб Любитівської сільської ради, то... спори про порушення прав, що виникають у результаті рішень, дій чи бездіяльності органів або посадових осіб місцевого самоврядування, вирішуються в судовому порядку».
Погодьтеся, аж надто «уважно» поставилися в ОДА до заявника, який понад десять років бореться за те, щоб перемогла справедливість. Йдеться ж не про простого заявника, а ветерана війни, учасника бойових дій, кулеметника, кавалера ордена «Слави».... Та навіть зважаючи на солідний вік заявника, треба було якось по-людському зреагувати на його звернення. Не за свої ж інтереси він бореться, а всієї сільської громади. Переконаний, якби голова ОДА Олександр Савченко уважніше поставився б до цього питання, то йому не складно було б поставити крапку в цій неприємній історії. Адже за час роботи в правоохоронних органах — а Олександр Савченко має звання генерал-полковника міліції — йому доводилося розкривати не одну складну справу. Принаймні поставити на місце чиновників і правоохоронців, які відверто знущаються над заслуженою людиною, просто необхідно.
Остання наша телефонна розмова з Яковом Потаповичем відбулася 7 грудня. Насамперед привітав його з Днем місцевого самоврядування. Адже у важкі повоєнні роки йому довелося працювати секретарем сільської ради. Він чи не єдиний з керівників такого рангу, який дожив до наших днів. І хоч була вже майже обідня пора, зробив це першим. То чому б не сказати доброго слова заслуженій і шанованій у селі людині.
А тим часом у листі з облдержадміністрації йому радять, щоб розв’язати проблему, яку він порушує вже понад десять років, звертатися до суду, а юридичні консультації отримувати в Регіональному центрі надання безоплатної вторинної правової допомоги в Луцьку та Ковелі. І вже милостиво, ніби роблячи велике добро, друкують контактні телефони. Нагадаю: 23 жовтня Якову Чулю виповнилося 96 років!
З прикрістю подумалося: не для того ми годуємо з бюджету величезну армію чиновників, аби вони залишали такого шанованого ветерана, не кажу вже про всіх нас, наодинці зі своїми і громадськими проблемами.

Максим СОЛОНЕНКО.
Фото автора.

Волинська область.