Святвечір... Різдво... Велике диво народження під Вифлеємською зорею Сина Божого, якого Бог-Отець послав на землю показати людям важливість добра, любові, милосердя, що в серцях і душах українців посідають особливе місце. Глибоко символічно, що цьогоріч Різдво Ісуса Христа збіглося з днем народження автокефальної Православної церкви України, визнаної світовим православ’ям, рівної серед інших помісних церков світу. Її з’яву освятив Вселенський Патріарший Престол — Митрополит Київський і всієї України Епіфаній має отримати з рук Вселенського Патріарха Варфоломія I Томос, паспорт нової Церкви.
Створення помісної автокефальної Української Церкви 15 грудня 2018 р. на Об’єднавчому соборі у Софії Київській, у якому взяли участь представники УПЦ КП, УАПЦ та УПЦ МП, привітали мільйони вірян. Мало не щодня прихильників єдиної церкви більшає — по всій Україні розпочався перехід громад із Московського патріархату до Православної церкви України (ПЦУ).

Одразу після собору до нової духовної інституції приєднався Свято-Покровський храм у селі Рубанівське на Дніпропетровщині (на знімку).

Скріншот відео зі сторінки Олега Хижняка у Фейсбуці.

 

На знімку: митрополит Київський і всієї України Епіфаній під час Божественної літургії в Свято-Георгіївському соборі Видубицького монастиря.

Фото з сайту http://www.vidomosti.kiev.ua.

 

24 грудня про свій перехід від УПЦ МП до ПЦУ оголосили три громади на Львівщині — у селах Піщани і Верчани Стрийського району та місті Угнів Сокальського району. Ще раніше порвали з Московським патріархатом, представники якого на Донбасі освячували зброю бойовиків і переховували їх у своїх храмах, парафіяни найбільшого храму УПЦ МП на Львівщині — церкви святих апостолів Петра і Павла у Жовкві. Відповідне рішення було прийняте на засіданні Парафіяльної ради на чолі з предстоятелем храму. Жовківчан привітав митрополит Львівський і Сокальський Православної церкви України Димитрій (Рудюк). Він написав: «Щиросердно вітаю православних жовківчан — парафіян храму св. Петра і Павла м. Жовква на чолі з предстоятелем о. архімандритом Маркіяном (Каюмовим) із тим, що вони вчинили мужній крок і перейшли в юрисдикцію Львівсько-Сокальської єпархії Православної церкви України, змінивши свою приналежність з МП до єдиної помісної Православної церкви України. Хочу побажати всім заступництва ваших небесних покровителів і молитовного стояння у Православній вірі». Із 60 зареєстрованих в області громад УПЦ МП щонайменше чотири змінили свою юрисдикцію, об’єднавшись із Православною церквою України.
Ще більше таких громад, приблизно десять, на Вінниччині. Серед тих, хто підтримав єдину українську церкву, — парафіяни із сіл Сальник Калинівського району, Махнівка і Непедівка Козятинського району, Сокиринці Вінницького району скельного Свято-Троїцького храму, а також найбільшої в області церкви ікони Божої Матері «Всіх скорботних радості». У Сокиринцях церковний актив релігійної громади Димитрія Солунського, зібравши підписи понад 400 парафіян храму і документально зафіксувавши їхнє бажання перейти до ПЦУ, попрохав настоятеля підтримати їхню ініціативу. А коли той відмовився, селяни звернулися до керівництва вінницької єпархії ПЦУ з проханням призначити їм нового настоятеля.
Про приєднання до ПЦУ повідомляють на Черкащині, Тернопільщині, Волині, в Ужгороді, Чернівцях, Івано-Франківську, Хмельницькому. На Черкащині, у Жашківському районі, в ПЦУ перейшли дві громади — у селі Скибин і Охматів. Голова Жашківської райради Світлана Волошенюк зазначає: «Справді, у селі Скибин відбулися збори церковної громади. Вся громада на чолі зі священиком, який раніше перебував у Московському патріархаті, вирішили перейти до Православної церкви України. Все відбулося спокійно, без скандалів і причитань».
ЗМІ повідомляють про перехід в ПЦУ храму Покрови Пресвятої Богородиці при Головному військовому клінічному госпіталі на Печерську та на Теремках у Києві.
В Інтернеті, зокрема у Вікіпедії, створена карта «Перехід церковних громад з УПЦ МП до ПЦУ». Список наразі налічує понад 20 парафій.
Предстоятель Православної церкви України митрополит Київський і всієї України Епіфаній запевняє, що двері Церкви відкриті для всіх православних України. Він зазначає: «15 грудня 2018 р. у Святій Софії Київській відбувся Об’єднавчий собор, яким покладено основу для відновлення єдності українського православ’я. Двері нашої Церкви відкриті для всіх православних України, хто бажає разом у єдиній помісній Церкві служити Богові та українському народу».
«Попереду багато спільної праці для зміцнення цієї єдності, — написав Епіфаній у Різдвяному зверненні, яке оприлюднив у Фейсбуці. — Найперше маємо надалі підносити молитви за Церкву, за подолання ворожнечі та за примноження любові. Також і ми самі маємо відкласти минулі протистояння, відчуження і ворожнечу, бо лише через прощення одне одному ми можемо справді утвердити єдину помісну автокефальну українську православну церкву». І додав: «Пильнуймо: заклики до розпалювання ворожнечі чи до насильства відкидаймо, а те, що слугує любові та миру, — приймаймо».

Світлана БІЛА.