Понад 120 старовинних дерев’яних церков Закарпаття, які споруджені від середини XV до кінця ХІХ століття, перебувають на обліку. Це і діючі храми, і туристичні об’єкти, на які щороку приїздять подивитися тисячі гостей.

На знімках: ось яке багатство дерев’яного зодчества залишили закарпатцям предки.

Сакральні мистецтво та архітектура — це та частина інфраструктури, яка чи не найбільше потребує збереження і відновлення. Отже, в області триватимуть реставраційні, протиаварійні та відновлювальні роботи в цих старовинних храмах. Зокрема, відповідні роботи відбуватимуться у церквах Святого Духа (с. Гукливий Воловецького району), Святого Миколая (с. Сокирниця Хустського району), Святої Параскеви (с. Олександрівка Хустського району) та інших.
Святодухівська церква розташована у дуже мальовничому місці — з одного боку різнобарвне передгір’я з усіма принадами сільського життя, з другого — гірська річка Гукливчик. Це центральна церква району, її будівництво орієнтовно датоване 1765 роком. Свого часу тут навіть функціонувала школа дяків. Старші люди пам’ятають, як колись на свята тут проводилися богослужіння, а ще знають, що іконостас розписував німецький художник Франц Пеєр. Унікальний розпис зберігся від самого 1784-го. У церкві тривають реставраційні роботи, на час яких іконостас надійно запакували у захисну плівку.
Наразі у церкві проведено невідкладні протиаварійні роботи — замінено гонтове покриття та лемех, пошкоджені часом і погодними умовами елементи конструкції, оновлена центральна баня храму. У планах на найближче майбутнє — перекриття дзвіниці, чистка іконостаса і фіксація живописного шару, часткова заміна підлоги і встановлення охоронної пожежної сигналізації.
Церква і територія навколо неї перебувають на балансі сільської громади, яка зацікавлена у відновленні унікального храму. Коштом сільради була виготовлена проектно-кошторисна документація, а на початку 2000-х власні гроші на порятунок архітектурної пам’ятки давав тодішній керівник області Геннадій Москаль, констатують у прес-службі ОДА.
Цього року Святодухівська церква та дзвіниця XVIII століття увійшли у ТОП-10 принад туристичного Закарпаття в номінації «Архітектурна цінність».
На Хустщині у с. Сокирниця розташована церква Святого Миколая — зразок марамороської готики. Збудована на початку XVIII ст., церква наразі не є діючою, а богослужіння там проводяться лише у храмове свято.
На сьогодні в церкві вже замінили перекриття, і вона перебуває у задовільному стані. Попереду роботи з перекриття дзвіниці та часткове оновлення опасання старовинної будівлі.
Ще одним зразком марамороської готики є церква Святої Параскеви в Олександрівці. Унікальна споруда і дзвіниця поруч, як і інші вказані храми, є пам’яткою архітектури національного значення. Обласним департаментом культури була виготовлена проектно-кошторисна документація об’єкта, а першочерговими заходами визначено протиаварійні роботи щодо крівлі церкви та дзвіниці. У подальшому будуть замінені деформовані елементи конструкції.
Щоб унікальні храми могли побачити якомога більше людей, зокрема туристів, область проводить ремонт доріг у напрямку вказаних об’єктів. Так, восени минулого року було розпочато середній поточний ремонт автодороги районного значення Майдан — Новоселиця в Міжгірському районі.
— Дорога від Майдана веде до чотирьох високогірних сіл — Голятина, Новоселиці, Лісковця та Рекіт, — повідомляє Геннадій Москаль. — У Рекітах розташована пам’ятка архітектури національного значення — дерев’яна Миколаївська церква, збудована в 1751 році, до якої також буде облаштовано під’їзд.
На Закарпатті з 2016-го впроваджується Комплексна програма збереження та використання пам’яток культурної спадщини. Бюджетом на 2019 рік передбачені кошти у розмірі 4,2 мільйона гривень, з яких, зокрема, будуть профінансовані реставраційні та протиаварійні роботи у дерев’яних церквах. Відродження мережі збережених зразків сакральної архітектури, аналогів яким немає у жодному іншому регіоні України, — пріоритет і для культурної, і для туристичної галузі краю.

Василь НИТКА.
Фото надано прес-службою ОДА.

Ужгород.