Із приказками й примовляннями, побажаннями здоров’я і благополуччя наші пращури заносили до хати на Різдво дідух — пшеничний чи житній сніп, у який вплітали льон, волошки й інший сухоцвіт, калину, маківки, давні символи добра і багатого врожаю. Цей сніп — оберіг, захисник роду, вервечка, що зв’язує покоління. Як співається у пісні: «Занесу у хату Дідуха, Золотий веселий сніп. Колосок з вершечка зірветься, Літа сонячного сміх. Мої предки в дверях товпляться Аж до сотенних колін».

Волонтери в’яжуть дідухи для вояків ЗСУ.

Відроджуючи давні народні традиції, члени «Соловецького братства», а тепер — і «Волинське братство», п’ятий рік в’яжуть дідухи (їх іще називають колядниками) для бійців, котрі перебувають у зоні бойових дій на сході України. Цьогоріч майстри і їхні помічники зібралися у світлиці «Волинського братства». Складаючи колосок до колоска, співали й колядували. Свої побажання миру Україні й перемоги у війні, що триває, у дідухи вплітали народний депутат другого скликання, капітан першого рангу, почесний голова Спілки офіцерів Євген Лупаков, кандидат технічних наук, відомий яхтсмен і мандрівник, автор кількох книг про свою подорож навколо світу на яхті «Лелітка» Валерій Петущак з дружиною Наталією, журналістка Віра Кульова, заслужений діяч мистецтв України Марина Соченко, співробітники Українського центру культурних досліджень Інна Александрова і Валентина Телеуця, голова секретаріату Товариства «Україна-Світ» Алла Кендзера, активісти-волонтери Любов Матюша, Микола Оцун, Володимир Малашенко, Володимир Білінський, Жанна Шнуренко, Оксана Хмілевська та інші.
Свій колосок у дідух вплів і заслужений артист України, лідер гурту «Хорея Козацька», мистецтвознавець і бандурист Тарас Компаніченко. Того дня у його виконанні звучали не лише колядки й обрядові пісні, а й козацькі псалми, лицарські пісні, зокрема на слова гетьмана Мазепи, твори, присвячені героям, полеглим в Іловайському котлі та на Савур-Могилі.
Учасники заходу також зібрали кілька посилок бійцям ЗСУ і надіслали новорічні подарунки (каву, сало, ковбаси, цукерки, шоколад, мед, печиво, сири, оливки та інші смаколики) разом із дідухами в артдивізіон «Азов» та в інші підрозділи ЗСУ.

Світлана ЧОРНА.
Фото Георгія ЛУК’ЯНЧУКА.