З 25 листопада 2018 року по 2 січня в Україні за новими правилами було розмитнено 16,5 тисячі авто з іноземною реєстрацією. Про це повідомляє прес-служба Державної фіскальної служби. Як наголошується, вказані авто було ввезено в Україну з 1 січня 2015 року, вони перебували у митних режимах тимчасового ввезення або транзиту. Із загальної кількості оформлених авто майже 14 тисяч перебували в Україні з порушенням вимог Митного кодексу.
За інформацією податківців, за ці автівки власники добровільно сплатили майже 119 млн гривень (8500 за кожне авто), що звільнило їх від адміністративної відповідальності за недотримання вимог митних режимів. Найактивніше транспортні засоби оформлювали у Києві — 3 037 авто, на Волині — 2 642 авто, у Чернівецькій області — 2 058 авто та на Закарпатті — 1 137 авто.
Нагадаємо, на початку листопада 2018 року, за інформацією урядовців, в Україні перебувало майже 630 тисяч автомобілів на єврономерах. 25 листопада набули чинності два закони, які створюють умови для їх пільгової легалізації. Усі отримані кошти від цього процесу мають надійти до Пенсійного фонду. За словами заступника міністра фінансів Сергія Верланова, в уряді розраховують отримати від розмитнення «євроблях» від 5 до 10 млрд гривень. На його думку, встановлені законом умови розмитнення автомобілів є ексклюзивними. «Ставки мита й акцизу знижено безпрецедентно. Звісно, є певна межа, коли розмитнення вживаного авто є економічно недоцільним. Зазвичай це автомобілі, яким уже 13—20 років. Якщо власники не захочуть їх розмитнювати, нехай утилізують або вивозять за межі України», — сказав заступник міністра. До слова, багато автовласників уже скористалися цією порадою і замість розмитнення кинули свої «євробляхи», щойно перетнули кордон України. У Польщі вже говорять про цілі цвинтарі таких покинутих автівок.