Стипендію і премію Верховної Ради призначатимуть відкрито і прозоро

Комітет з питань науки і освіти виніс на громадське обговорення проекти змін до Положень про іменні стипендії та премії Верховної Ради найталановитішим молодим ученим, повідомляє Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.
Це рішення ухвалено з метою приведення постанов Верховної Ради про встановлення іменних стипендій і премій Верховної Ради України у відповідність із Законом України «Про наукову і науково-технічну діяльність» та державним стандартом України, а також задля підвищення престижності іменних парламентських стипендій та премій.
Проект Положення про іменні стипендії Верховної Ради України передбачає, що щороку на конкурсних засадах призначаються 30 іменних стипендій для молодих учених з науковим ступенем доктора наук у розмірі п’яти прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Вік науковців на весь час отримання стипендії не може перевищувати 40 років. Згідно з проектом Положення про премії Верховної Ради, щороку призначаються 30 премій молодим ученим у галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок на конкурсних засадах. Рішення про присудження таких премій щорічно приймається парламентом до 31 грудня. Розмір кожної премії становить шістдесят прожиткових мінімумів для працездатних осіб (станом на 1 січня року, наступного за роком подання робіт на премію).
Комітет просить усіх охочих долучитися до обговорення проектів Положень та надіслати свої пропозиції в електронному вигляді у форматі Word на електронну адресу: levchuk-o@v.rada.gov.ua.

Путін хоче використати захоплених українських моряків як інструмент впливу на вибори

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган доручив голові турецького МЗС на всіх платформах порушувати питання про вільний прохід суден через Керченську протоку і необхідність повернення Росією захоплених українських військових суден. Про це голова підкомітету з питань етнополітики, прав корінних народів та національних меншин України, жертв політичних репресій Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Мустафа Джемілєв повідомив в інтерв’ю «Укрінформу» із посиланням на главу МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу. За словами Джемілєва, Чавушоглу також розповів йому, що «складається враження, що Путін не хоче вирішувати це питання і звільняти моряків до виборів».
«Путін розглядає такий крок як «подарунок» до майбутніх виборів в Україні. Тобто він хоче використати ситуацію як інструмент впливу на наші вибори. Це цинічно, суперечить не тільки праву, а й моральності. Використовувати людей для політичних цілей — це система заручництва», — підкреслив Мустафа Джемілєв.

На контролі — міжпарламентська і міждержавна співпраця

Комітет Верховної Ради України у закордонних справах протягом 8-ї та 9-ї сесій парламенту восьмого скликання (лютий — грудень 2018 року) провів 29 засідань, під час яких розглянуто 194 питання. Про це йдеться у звіті комітету, оприлюдненому на сторінці комітету на офіційному сайті Верховної Ради.
На виконання доручень керівництва Верховної Ради України протягом лютого—грудня комітетом розглянуто 55 проектів законодавчих актів, з розгляду яких Комітет визначено головним, та рекомендовано до розгляду парламентом. У комітеті також було розглянуто понад 1500 листів та звернень, проведено чотири конференції та майже десять круглих столів.
Комітет брав активну участь у підготовці та проведенні спеціального засідання Верховної Ради 23 листопада, присвяченого вшануванню пам’яті жертв Голодомору в Україні 1932—1933 років.
Серед основних напрямів законопроектної роботи комітету, зокрема, були: підготовка ратифікації низки міжнародних угод, проекту закону «Про дипломатичну службу», який після схвалення парламентом набрав чинності 19 грудня 2018 року, проектів постанов і звернень Верховної Ради, спрямованих на відсіч збройної агресії РФ, захист прав людини. Комітет постійно тримав на контролі проблематику міжпарламентської співпраці, енергетичної безпеки нашої держави, зокрема запобігання побудові газогону «Північний потік-2», питання міжнародних багатосторонніх та двосторонніх відносин, зокрема — на рівні Україна — НАТО, проблеми україно-польських відносин, протидії втручанню у виборчі процеси в Україні з боку РФ, припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і РФ — відповідний закон парламент ухвалив 6 грудня 2018 року.

Підготувала Анна ШЕВЧЕНКО.