Торік Комітет у закордонних справах опрацював 55 проектів законодавчих актів та провів понад 70 міжнародних зустрічей. Протягом лютого—грудня 2018 року тут активно формували законодавчу базу та співпрацювали з парламентами іноземних держав і з міжнародними парламентськими організаціями. Загалом народні депутати провели 29 засідань, на яких розглянули 194 питання. На виконання доручень керівництва Верховної Ради протягом минулого року вони опрацювали 55 проектів законодавчих актів, з розгляду яких комітет визначено головним. Водночас розглянули понад півтори тисячі листів та звернень, а також провели чотири конференції та десяток круглих столів.

Так, 23 листопада відбулося засідання Верховної Ради, присвячене вшануванню пам’яті жертв Голодомору в Україні 1932—1933 років. У його підготовці та проведенні взяв активну участь Комітет у закордонних справах. З огляду на важливість парламентської підтримки акції «Україна пам’ятає — світ визнає» та задля розширення кола держав, парламенти яких визнали Голодомор геноцидом українського народу, комітет сприяв участі в цьому засіданні іноземних гостей — парламентаріїв, які були авторами та співавторами відповідних заяв.
Один з основних напрямів законопроектної роботи членів Комітету в закордонних справах — надання згоди на обов’язковість міжнародних договорів. Ними схвалено позитивні рішення з приводу ратифікації низки фінансових угод із міжнародними інституціями, а також про приєднання України до Метричної конвенції. Комітет рекомендував Верховній Раді приєднатися до Конвенції про захист дітей та співробітництво в питаннях міждержавного усиновлення. Дали також зелене світло ратифікації низки двосторонніх угод у різних галузях. Наприклад, із Молдовою щодо спільного контролю транспортних засобів; або зі США — про податкові вимоги до іноземних рахунків FATCA; чи з Туреччиною про взаємне сприяння та захист інвестицій...
Працювали й над забезпеченням ефективного функціонування Міністерства закордонних справ. Передусім велася ґрунтовна й наполеглива робота з підготовки до розгляду у другому читанні проекту закону про дипломатичну службу. Підготовлений робочою групою законопроект прийняла Верховна Рада. Підписаний Президентом, він набрав чинності 19 грудня 2018 року.
Не залишилися поза увагою членів комітету й ескалація ворожих дій Російської Федерації проти України, постійні порушення Росією чинних міжнародно-правових актів, як багатосторонніх, так і двосторонніх, політичні репресії проти громадян України тощо. У цьому контексті розглядалися й проблеми, які стосуються захисту прав людини. Комітет тримав на контролі й питання енергетичної безпеки нашої держави, проблему україно-польських відносин. За ініціативи голови комітету Ганни Гопко відбувся круглий стіл на тему: «Втручання РФ в українські вибори як елемент гібридної війни. Протидія російській агресії». Не раз звертали увагу й на розвиток відносин Україна—НАТО. Протягом минулого року створено три депутатські групи з міжпарламентських зв’язків із парламентами іноземних держав. Нині функціонує 94 такі групи. Проведено також більш як сім десятків зустрічей керівництва комітету з іноземними парламентськими делегаціями, послами, представниками різних зарубіжних інституцій.

За повідомленням Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.