Україна сподівається на розгляд заяви в Європейському суді з прав людини щодо порушення прав 24 українських моряків, захоплених Росією в полон. Про це заявив заступник міністра юстиції України Іван Ліщина в ефірі «112 Україна».
За його словами, з огляду на те, що Україні надали дуже короткий термін для подання заяви, є надія, що цю справу буде розглянуто досить швидко. При цьому Ліщина уточнив: критично важливо юридично встановити, що українські моряки є військовополоненими.
«Важливо встановити обставини захоплення. ЄСПЛ розглядатиме питання, пов’язане з порушенням права на життя моряків, свободи від катувань, права на особисту свободу», — сказав він. Однак навіть якщо ЄСПЛ ухвалить позитивне рішення, є ризик, що Росія його не виконає, оскільки національне законодавство в РФ вважається пріоритетним над міжнародним.
Нагадаємо, напередодні Нового року всі військовослужбовці ВМС ЗСУ, по-піратському захоплені росіянами в Керченській протоці 25 листопада 2018 року, під час слідчих дій, проведених слідчим управлінням ФСБ РФ, заявили про свій статус військовополонених і відмовилися від давання свідчень.
Одночасно в містах України й за кордоном активісти проводять акції підтримки наших моряків. До них приєдналися й військовослужбовці ЗСУ та НГУ. Так, 7 січня бійці Нацгвардії одночасно провели флешмоб в Ужгороді, Львові, Рівному та Тернополі. Раніше на острові Хортиця біля історико-культурного комплексу «Запорізька Січ» бійці НГУ Запорізької області висловили солідарність з в’язнями Кремля.