У Розтоках Косівського району на Різдво колядує кілька гуртів. Воно й не дивно: гірське село розтягнулося на 11 км, населення — 2020 осіб. А дістатися треба кожної хати.

«Кожен присілок має кілька груп. Кожен — свої костюми. Розпочинають колядувати після Різдвяної відправи та благословення священиків головної церкви Святого Михаїла та каплиці Козьми та Дам’яна. Старший колядник- «береза» бере хрест. Він має дзвіночок і ріг із дикої кози. Трубить, і той звук особливий — сповіщає господарів про наближення колядників», — розповідає уродженець села Розтоки, голова Косівської РДА Віталій Кічеряк.

Отак ходять від хати до хати. Справа то нелегка, адже треба пробиратися високо в гори. Гуцулам до того не звикати. Різдвяного настрою додає музичний супровід колядників — скрипаль, сопілкар та баяніст. Після віншування десь припрошують до гостини, а десь просто виносять гроші. Все зібране опісля передають на потреби релігійної громади.
Розколяду в Розтоках проводять у місцевому Будинку культури. Тоді гурти змагаються між собою на краще віншування. Лунають традиційні та давні колядки. Святкове дійство затягується надовго, бо гуцульські колядки протяжні, понад десяток куплетів. Мелодика також особлива, зазвичай — кілька нот. Нижче наведено лише частину однієї такої старовинної різдвяної пісні.

Ви чесні люди, чесна родино,
Христос родився — весела днина!
Христос родився — будем вставати,
На Різдво рано колядувати.
Ми, коліднички, чесно бажаймо
Та й колідочку Христу співаймою
Най Ісус Христос голос почує,
Щастя, здоров’я нам подарує.
Треба нам, браття, цей хрест тримати...