За підсумками 2018 року очевидно, що черговий фронт гібридної війни розгорнувся в акваторії Чорного і в Азовському морі.
А вчора в акваторію Чорного моря зайшов бойовий корабель Північного флоту РФ — ракетний протичовневий есмінець «Североморск» (619). Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив від імені «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень», редакції BlackSeaNews і моніторингового проекту «Майдан закордонних справ» його керівник Андрій Клименко. Він зазначив, що «вперше за час окупації Криму в Чорне море зайшов не просто десантний корабель іншого флоту РФ, ніж Чорноморський (десантні кораблі інших флотів постійно використовують для перевозок з Криму і Новоросійська до Сирії), а корабель, який належить до основної ударної сили ВМФ РФ у далекій морській зоні».
Майже одночасно глава місії України при НАТО Вадим Пристайко повідомив у телеефірі, що нідерландський військовий корабель, який очолив одну з постійно діючих груп НАТО, має намір зайти у Чорне море.
Пристайко зазначив, що останнім часом кораблі дедалі частіше заходять у Чорне море.
За його словами, конвенція Монтре, яка регламентує судноплавство в чорноморських протоках, обмежує кількість і тоннаж військових кораблів, що не належать країнам басейну Чорного моря, а також те, наскільки довго вони можуть перебувати в цій акваторії. Мовляв, тому НАТО використовує ротаційний принцип: одні кораблі виходять, інші заходять.
При цьому глава місії України при НАТО наголосив, що в Азовське море кораблі Альянсу без згоди України й РФ зайти не можуть. РФ, за його словами, уже заявила, що такого дозволу не надасть.