З робочою поїздкою на Закарпатті перебувала в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун. Під час зустрічі в облдержадміністрації з медичним активом області, в якій узяв участь в.о. голови облдержадміністрації Ярослав Галас, обговорено питання реформування галузі, зокрема, зміни фінансування системи охорони здоров’я, доступності ліків, якісного надання медичної допомоги, вдосконалення системи екстреної медичної допомоги, а також вакцинації населення.

На знімку: Уляна Супрун під час зустрічі в Ужгородській міськраді (ліворуч — заступник міського голови Олександр Білак).

Фото надано міськрадою.

Уляна Супрун також провела зустріч в Ужгородській міській раді з керівниками міста і медичної галузі.
Заступник міського голови Олександр Білак розповів про зроблене для реалізації медичної реформи в обласному центрі. Зокрема, заклади первинної ланки — амбулаторії загальної практики сімейної медицини — почали капітально ремонтувати ще в 2016 році і на сьогодні всі, крім однієї, оновлено. Майже 66 тисяч ужгородців уклали декларації з сімейними лікарями, що становить 60 відсотків.
Уже працює і постійно доповнюється новими сервісами медичний портал Ужгорода, він буде інтегрований із загальнонаціональною системою eHealth. Місто в партнерстві з польським містом-побратимом Кросно за кошти ЄС реалізує проект у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща—Білорусь—Україна 2014—2020, за яким упродовж цього року відбувається оновлення медичних кабінетів в усіх навчальних та дошкільних закладах, створення електронних карток та підключення даних до медичного порталу. В усіх школах учні (а це понад 15 тисяч дітей) пройдуть обстеження зору, слуху, на серцево-судинні патології і тести на алергії.
За словами Уляни Супрун, у квітні на Закарпатті планується кампанія з вакцинації проти кору. Адже і у Львівській, і в Закарпатській областях — один із найнижчих в Україні рівнів вакцинації проти цієї недуги, тож багато захворілих. У рамках кампанії буде проведена роз’яснювальна робота з батьками, діятимуть виїзні мобільні бригади медиків.
Загалом вакцинацію У. Супрун назвала одним із пріоритетів у роботі міністерства. Забезпечення препаратами для імунізації нині становить 125 відсотків, у тому числі на Закарпатті є достатньо вакцин і для планових, і для позапланових щеплень.
В.о. міністра охорони здоров’я України повідомила й про зміни, які плануються в системі підготовки та підвищення кваліфікації лікарів та іншого медичного персоналу. Уже з минулого року діє поріг у 150 балів ЗНО із предметів під час вступу на медичні спеціальності. Студенти в ІІ етапи — після завершення 3-го та випускних курсів — складатимуть Єдиний державний кваліфікаційний іспит (ЄДКІ), який включатиме: іспит КРОК, тест із володіння іноземною мовою на рівні професійної лексики та термінів, міжнародний тест з основ медицини та іспит із практичних навичок. Плануються новації і в організації проходження інтернатури.
Істотні зміни передбачено і в післядипломній освіті: лікарі будуть у цьому автономними і самі вирішуватимуть, як краще підвищувати кваліфікацію, вимога — щоб це був безперервний процес.
За словами Уляни Супрун, уже подано до Кабміну і концепцію ліцензування лікарів, вона спрямована на те, щоб медики були більш незалежні від керівників закладів.

Ужгород.

ДО РЕЧІ

З початку 2019 року від ускладнень після кору вже померли двоє: дворічна дитина на Житомирщині та 49-річний чоловік на Рівненщині, повідомляє Укрінформ.
За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, торік на цю недугу загалом захворіли 54481 людина (20204 дорослих та 34277 дітей). Найвищі показники у Львівській (11873 людини), Івано-Франківській (5617), Закарпатській (4733), Тернопільській (3658), Вінницькій (3422) та Чернівецькій (3384) областях.
У 2018-му від ускладнень кору пішли з життя шістнадцятеро українців: дванадцятеро дітей і четверо дорослих.