Державна служба статистики для того, напевно, й існує, щоб заряджати нас оптимізмом і ще більшою вірою у день прийдешній. Навіть попри негаразди та складнощі сьогодення! Однак часом і вона пасує перед нинішніми реаліями, навіть заручившись підтримкою експертів та провідних коментаторів...
За даними Держслужби статистики, в листопаді порівняно з жовтнем подорожчав 71% соціального асортименту продуктів. Зросла ціна на всі види хліба, макаронів, борошна, рису, манки, ячної крупи, пшона, яловичини, сала, вареної ковбаси, мороженої риби, молока, сирів, сметани, масла, олії, цибулі, буряку й картоплі. Про це на своїй сторінці в соцмережах розповів директор Асоціації торгових мереж України Олексій Дорошенко.
Зате подешевшали 26% продуктів, що підлягають державному моніторингу. Це, насамперед, цукор, гречка, яблука, морква, свинина, філе і тушка курки, курячі яйця. Незмінною залишилась ціна на білокачанну капусту.
Власне ж дослідження Асоціації постачальників торговельних мереж показало підвищення вартості 77% продуктів. Так, зокрема, за моніторингом цін Асоціації, у листопаді 2018 року порівняно з жовтнем цибуля подорожчала на 15%, картопля — на 14%, буряк — на 9%, капуста — на 8%, батон і хліб пшеничний із борошна першого ґатунку — на 6%, житній хліб — на 5%, хліб пшеничний із борошна вищого ґатунку та яблука — на 4%, молоко й сметана — на 3%, вершкове масло, яйця та борошно — на 2%, яловичина, макарони, кисломолочний сир — на 1%. Водночас на 4% подешевшала свинина, на 3% подешевшали гречка і цукор, а на 1% — курка-бройлер. Не змінилася ціна на рис і філе курки.
Хай там що, а скоріше за все напередодні Нового року навряд чи слід очікувати, що бодай якась група товарів подешевшає. Навпаки, як завжди, найближчими днями чекаймо на нові цінові рекорди.
А от мобільних абонентів у державі майже на десять мільйонів більше, ніж населення, стверджує Держстат, опублікувавши дані про кількість абонентів телефонного зв’язку в Україні. Їх налічується майже 54,7 млн.
«Головна причина — більшість мобільних операторів пропонує безплатний зв’язок всередині своєї мережі, і користувачі, як правило, мають кілька карток від різних операторів. Три трубки або одна на три карти — то вже справа смаку». От тільки звідки Держстату відомо про нинішню кількість населення, якщо останній перепис проводився 5 грудня 2001 року! Повіримо на слово?
І насамкінець. За даними Держстату, добробут українців цього року невпинно зростає. Як показали результати вибіркового обстеження умов життя домогосподарств, середньомісячний дохід одного домогосподарства в першому півріччі становив 9249 грн. Як підрахувало відомство, за рік рівень доходів зріс на 23,5%, тоді як інфляція за цей період становила 12,6%. Таким чином, зростання доходів майже на 11% перевищує рівень інфляції, що говорить про зростання добробуту українських сімей. Зазначимо, що домогосподарством вважається кожна людина або сім’я, які ведуть самостійне господарство і мають власний бюджет. Одне середньостатистичне українське домогосподарство складається з 2,58 особи.
А от розмір доходів українських сімей — це не просто сума зарплат і пенсій, які припадають на сім’ю. Враховуються й інші види доходів. Тому цифри доходів українських сімей, які виводить Держстат, набагато більші, ніж суми «живих» грошей, що їх насправді бачать українці. Тому, напевно, йому й здається, що добробут співвітчизників з року в рік невпинно зростає.

Підсумовував Віктор БОНДАР.