У Комітетах Верховної Ради

Комітет Верховної Ради з питань культури і духовності підбив підсумки роботи у 2018 році. Зокрема, в контексті оновлення та вдосконалення законодавчої бази у сфері культури було розроблено та ухвалено зміни до Закону «Про охорону культурної спадщини» (щодо надання об’єктам підводної культурної спадщини статусу морського меморіалу та щодо збереження пам’яток культурної спадщини, включених до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО).

Відповідно до цих змін Міністерство культури визначено відповідальним за охорону та використання об’єктів всесвітньої спадщини, за номінування нових об’єктів до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та затвердження межі територій об’єктів всесвітньої спадщини і їхніх буферних зон.
Внесенням змін до Закону «Про культуру» дано законодавче визначення поняттю «креативні індустрії», що стимулюватиме комерціалізацію інноваційної творчої діяльності, що базується на розмаїтті форм культурного самовираження, індивідуальній творчості, навичках, таланті. Крім того, це сприятиме подальшій імплементації Конвенції ЮНЕСКО про охорону та заохочення розмаїття форм культурного самовираження 2005 року та виконанню Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС.
Також Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект про внесення змін до деяких законів України у зв’язку з набранням чинності Законом «Про державну підтримку кінематографії в Україні». Запропоновані законодавчі ініціативи запроваджують правові засади діяльності кінокомісій, допускають можливість органам місцевої влади в межах своїх бюджетів встановлювати власні програми підтримки кінематографії в регіоні та місцеві фонди фінансової підтримки кінематографії на території відповідної територіальної громади, визначають особливості правового статусу державних кіностудій.
Ухвалений в цілому Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання діяльності Українського культурного фонду» вдосконалює процедури, пов’язані з підтримкою проектів Українським культурним фондом.
Комітет активно працював над питанням отримання Православною Церквою України Томосу Вселенського Патріарха про автокефалію. Зокрема, у квітні 2018 року Верховна Рада ухвалила постанову «Про підтримку звернення Президента України до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні», в жовтні прийнято Закон «Про особливості користування Андріївською церквою Національного заповідника «Софія Київська», який врегульовує передачу в постійне користування цієї культової споруди Вселенському Патріархату, в грудні було ухвалено зміни до Закону «Про свободу совісті та релігійні організації» (щодо назви релігійних організацій (об’єднань), які входять до структури (є частиною) релігійної організації (об’єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України). Цей закон визначає ознаки входження релігійної організації до таких релігійних організацій та зобов’язує відповідні релігійні організації протягом чотирьох місяців внести зміни до своєї офіційної назви та до свого статуту, а також обмежує доступ священнослужителів таких релігійних організацій до Збройних Сил України та інших військових формувань.
Комітет забезпечив організацію та проведення у 2018 році парламентських слухань на тему «Стан, проблеми та перспективи охорони культурної спадщини в Україні». В рамках парламентських слухань було обговорено стан і проблеми охорони пам’яток, а також напрацьовано дієві пропозиції з удосконалення правових механізмів охорони культурної спадщини. Крім того, було прийнято постанову Верховної Ради «Про збереження історико-культурної спадщини на Поштовій площі у місті Києві». Відповідно до цього документа Кабінету Міністрів рекомендовано вжити необхідних заходів для збереження об’єктів історико-культурної спадщини на Поштовій площі у місті Києві, внести об’єкт культурної спадщини «Ділянка прибережного міського кварталу Середньовічного Києва» на Поштовій площі у місті Києві до Державного реєстру нерухомих пам’яток України за категорією пам’ятки національного значення та забезпечити створення на Поштовій площі Національного музею «Центр Середньовічного Міста».
За пропозицією комітету Верховна Рада ухвалила постанову «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2019 році».