У Кременчуцькій спеціалізованій школі № 10 з’явилася колекція із майже півтори сотні дзвоників. Їх зібрали вчителька початкових класів Наталія Варавіна та її учні — нинішні й колишні.
Більшість дзвоників, які тепер зберігаються в одному з класів, вони придбали під час мандрівок містами України та Європи. Тож у колекції є дзвоники з Італії, Польщі, Іспанії, Франції, Угорщини і навіть із батьківщини Санта-Клауса — чарівної Лапландії. Вони різні за величиною й формою. Одні мають досить виразний голос і нагадують звичайні шкільні. Деякі більше схожі на декоративні. Є також ексклюзивні, виготовлені спеціально на замовлення, з кількома язичками всередині. Однак усі, на переконання пані Наталії, зберігають тепло рук їхніх творців і попередніх власників. Особливо тоді, коли вони — твої учні...
Зрештою, дзвоник завжди був і, попри видозміни, залишається одним із атрибутів та символів шкільного життя. Тож цю колекцію, яка постійно поповнюється, Наталія Варавіна присвятила своїй сімейній трудовій династії педагогів, представники якої в різні часи загалом пропрацювали в освітніх закладах уже майже півтисячі(!) років. При цьому запевняє, що не проти передати це зібрання комусь зі своїх учнів, який також стане вчителем і подбає про те, щоб у майбутньому колекція стала основою повноцінного музею дзвоників.