На межі життя та смерті опинилися сім пацієнтів кардіологічного диспансеру Херсона. У них діагностували важкі порушення серцевого ритму, і без кардіостимуляторів люди можуть померти будь-якої миті. Але на придбання дорогих імпортних апаратів (в Україні їх не випускають) у їхніх родин немає грошей. А з державного та обласного бюджетів цьогоріч поки що не виділили ані коштів на їх придбання, ані самих стимуляторів, хоча вітчизняне законодавство зобов’язує до таких витрат. Що робити далі — медики не знають, адже місячна потреба закладу зазвичай становить 10—12 кардіостимуляторів, тож «черга за життям» тільки зростатиме.
«Власними зусиллями придбати апаратуру ми не спроможні. Адже минулого року диспансер профінансували на 58 відсотків від реальної потреби, а на цей рік бюджетне фінансування скоротили ще на третину», — розповідає головний лікар Херсонського кардіодиспансеру, заслужений лікар України Олег Мазуряк.
Найгірше те, що далеко не в усіх пацієнтів вистачить здоров’я дочекатися стимуляторів. Торік, приміром, в одного з них серце назавжди зупинилося раніше, ніж диспансер отримав чергову партію життєво важливих приладів...

Херсонська область.