Як і годиться, на початку, повідомлення під ялинку. Верховний Суд України ухвалив рішення на користь населення, зобов’язавши газорозподільні компанії безплатно встановлювати газові лічильники без будь-яких обмежень або умов, зазначивши, що населення вже сплатило за лічильники під час оплати послуг.
Детально правову позицію Велика палата Верховного Суду пояснила, розглядаючи справу №214/2435/17, яка стосувалася суперечки жителя одного з багатоквартирних будинків із ПАТ «Криворіжгаз».
Українським законодавством передбачено обов’язок встановлення відповідними суб’єктами господарювання — газорозподільними організаціями — лічильників для такої категорії споживачів природного газу, як населення, у вигляді приладів обліку природного газу, що дають змогу визначати обсяги споживання газу кожним окремим споживачем. При цьому такі споживачі не зобов’язані знаходити джерела фінансування зазначених приладів і робіт, оскільки відповідне фінансування вже закладено в тариф на оплату спожитого газу. Саме так вирішив високий суд. А рішення Верховного Суду, якщо не помиляємося, оскарженню не підлягає!
Осіб зацікавлених попереджаємо: спокійно і без паніки!.. Не переймайтеся, нічого страшного не сталося. Всього лише — з 1 січня київська влада закрила проект «Картка киянина». Чиновники пояснюють, мовляв, добіг кінця термін дії договору між містом, приватною компанією-розробником і інвестором карти. Важливо, що всі права на програмне забезпечення проекту збережено.
Разом з тим в останні дні грудня минулого року було підписано рішення Київради про введення в столиці багатофункціональної електронної муніципальної «Картки киянина». Діятиме вона на базі старої пластикової багатофункціональної. У КМДА запевняють, що всі, у кого вона вже є, а це майже 600 тисяч киян пільгових категорій — пенсіонери, багатодітні матері — своїми пільгами користуватимуться й надалі.
«Існуючу картку міняти не треба. Зовні вона не зміниться, але отримає розширені функції. На картку встановлять нові модулі — транспортний, соцзахисту та інші, всього їх 12», — кажуть у КМДА. В майбутньому «Карткою киянина» можна буде користуватися не тільки в метро, як нині, а й в наземному транспорті.
Картку можна використовувати як зарплатну або пенсійну, адже це — звичайна банківська карта міжнародних платіжних систем Visa і MasterCard. Вона має свій банківський рахунок, що діє не лише на всій території України, а й за кордоном. Вона іменна, з фотографією. Власник пільгової карти може їздити безплатно в міському транспорті, оплачувати без комісії комунальні послуги. А ще  деякі торговельні мережі надають різноманітні знижки для власників «Картки киянина». В аптеках «Фармація» і соціальних аптеках (їх у столиці майже 100) карта дає право на знижки від 7 до 10%, на деякі ліки — і до 70%. Хоча, додамо, деякі аптеки так безсовісно завищують ціни, що жодна картка не в змозі їх знівелювати.
Насамкінець повідомлення про те, що замінити, зокрема, систему опалення у будинку можна без будь-яких дозволів. Як каже заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе «... в Україні спрощено проведення реконструкції чи капремонту внутрішніх інженерних систем, зокрема, систем опалення, вентиляції, водопостачання, водовідведення. Тобто, якщо раніше для проведення цих робіт потрібно було отримувати дозвіл Держархбудінспекції, що могло відтерміновувати їх початок на декілька місяців, то зараз це відмінено».
Схоже, що у мешканців хрущовок з’явилася, нарешті, досить бюджетна можливість встановити індивідуальні квартирні лічильники тепла. От тільки, як це виконати технічно, фахівці поки що мовчать.

Підсумовував Віктор БОНДАР.