Хронологія

Минулої суботи о 21:08 до державної пожежно-рятувальної частини (ДПРЧ-24) з охорони об’єктів ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ» надійшло повідомлення про пожежу в корпусі № 424 цеху піролізу, компримування та поділу пірогазу виробництва етилену та поліетилену. Підприємство розташоване поблизу Калуша.
За інформацією прес-служби підприємства, перший підрозділ ДПРЧ-24 прибув на місце події через 4 хвилини, за ним — ще три групи. Було встановлено, що пожежа сталася на вході пірогазу до теплообмінника Е-3702. Відбулося факельне горіння із системи трубопроводу на площі приблизно 4 м2 заввишки 15 м. Спрацювала система автоматичної пожежної безпеки, що не дало полум’ю поширитися. Інженерно-технічний персонал о 21:15 здійснив перекриття засувок подачі сировини на вводі в установку.
Після повідомлення про пожежу на місце події прибув калуський міський голова Ігор Матвійчук. Відразу було створено штаб пожежогасіння, який очолив начальник обласного штабу УДСНС Петро Василик. До його складу увійшли представники інженерно-технічного персоналу підприємства, що дало змогу всім підрозділам працювати злагоджено і ефективно. Як результат — о 23:47 пожежу локалізовано.
Наступного дня о 10:44 пожежу було ліквідовано.

Усе під контролем

За інформацією обласного управління ДСНС, потерпілих немає, шкоди довкіллю не завдано. Причина виникнення пожежі та розмір збитків встановлюються.
Відомча лабораторія ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ» час від часу проводить відбір та аналіз проб повітря в межах санітарно-захисної зони підприємства. Перевищення гранично допустимих концентрацій забруднювальних речовин не зафіксовано. Структурні підрозділи виробництва поліхлорвінілової смоли і каустичної соди, установки з виробництва поліетилену та інші підрозділи працюють у штатному режимі.
У Калуші відбулося позачергове засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, у роботі якої взяв участь голова Калуської РДА Іван Данів. Ішлося про те, що міськ-районна філія ДУ «Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України» проводить моніторинг стану повітря в санітарно-захисній зоні підприємства та в житловій зоні. Результати лабораторних досліджень будуть невідкладно повідомлятися в ЗМІ.
Одразу після повідомлень про пожежу в надзвичайний режим роботи перейшла Калуська ЦРЛ. Прибули фахівці, які могли надати медичну допомогу при характерних для хімічних підприємств захворюваннях. Як повідомив головний лікар ЦРЛ Іван Красійчук, жодного потерпілого з місця пожежі, а також жителів міста з певними ознаками отруєння чи опіків немає.

Про підприємство

На сайті ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ» є інтерв’ю начальника виробництва етилену і поліетилену Івана Федоріва для «НК». У ньому, зокрема, йдеться про те, що «в перші дні нового року минає місяць із того часу, як після зупинкового капітального ремонту знову запрацювали всі технологічні установки підприємства. Особлива увага керівництва підприємства, спеціалістів служби головного інженера була зосереджена на ході ведення пускових робіт на етиленовій установці, адже в минулі часи саме її обладнання потребувало чималих зусиль ремонтників та експлуатаційників».

Людмила СТРАЖНИК.

Івано-Франківська область.

ДОВІДКОВО

Пірогаз — висококалорійна суміш газів, що утворюється в процесі низькотемпературного піролізу та використовується як котельне паливо для комунального гарячого водопостачання, виробництва електроенергії. 
Компримування — одна з основних операцій при транспортуванні вуглеводневих газів магістральними трубопроводами, їх закачування в нафтогазові пласти для підтримання пластового тиску, а також при скрапленні газів.