Послуга з утримання прибудинкових територій законом не передбачена

У вересні минулого року «Голос України» надрукував лист читачів про те, що за вивезення побутових відходів кияни віднедавна сплачують окремо на рахунок КП «Київкомунтранс». Люди запитували через газету в очільників міста, комунальників: «Чому, всупереч очікуванням та здоровому глузду, сума «за утримання прибудинкових територій» не зменшилася? Що це: прикра помилка чи черговий обман? Адже сміття як вивозили вряди-годи, так і вивозять абияк».

Після оприлюднення листа редакція звернулася до виконавчого органу Київської міської ради — Київської міської державної адміністрації з проханням роз’яснити ситуацію. Відповідь за підписом заступника директора департаменту житлово-комунальної інфраструктури Івана Пастухова не забарилася.
«...За результатами розгляду інформуємо... у червні 2018 р. набрала чинності нова редакція Закону України «Про житлово-комунальні послуги», яким запроваджено принципово нові взаємовідносини між споживачами та виконавцями житлово-комунальних послуг. Відповідно до ст. 5 закону послуга поводження з побутовими відходами є окремою комунальною послугою. Враховуючи вищевикладене, рішенням Київської міської ради від 17.04.2018 р. № 479/4543 послугу з вивезення побутових відходів також визначено окремою комунальною послугою...
...З липня 2018 року щомісячно здійснюється перерахунок за послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій по складовій тарифу «Вивезення побутових відходів». Перерахунок відображається у рахунку-повідомленні у колонці «Перерахунок»...»
Тут зробимо паузу й скажемо, що переглянули зо два десятки «рахунків-повідомлень», які надходять киянам—мешканцям різних районів столиці, й, на жаль, у жодному в графі «Перерахунок» не натрапили на пункт, що стосувався б перерахунку за вивезення побутових відходів. Проте, віддамо належне, зустрічається інше — «перерахунок за НЕполивання газонів»... Вважаймо, що нам не пощастило! Цитуємо далі. Просимо читача бути дуже уважним і особливо звернути увагу на виділений текст:
«...Відповідно до закону... послуга з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій не передбачена. Згідно з законом запроваджено послугу з управління багатоквартирним будинком... здійснює управитель, який визначається рішенням співвласників. Вартість послуги з управління багатоквартирним будинком визначається за домовленістю сторін та не затверджується органом місцевого самоврядування. Таким чином, на сьогодні споживачі мають право впливати на вартість утримання будинку (спільного майна), контролювати якість виконаних робіт та наданих послуг... у будь-який момент прийняти рішення про зміну форми управління, у разі надання управителем неякісних послуг».
Отже, з офіційного листа, підписаного посадовою особою, виходить, що послуга з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій якщо не незаконна, то, даруйте, шита білими нитками. Воно і не дивно, адже, напевно, навряд чи хтось із мешканців більш як трьох тисяч столичних багатоповерхівок бачив правовстановлюючі документи на оті віртуально-абстрактні прибудинкові території, за утримання яких з нас із вами — жителів міст — киян, вінничан, чернігівчан, спритні комунальники беруть зовсім не віртуальні мільйони й мільйони гривень. Знати б — на що вони їх витрачають!
Отже, виходить, що кожна послуга, як те ж таки «вивезення сміття», мусить бути відчутною. Не якесь абстрактне утримання будинків і споруд та прибудинкових територій узагалі, а детально: прибирання сходових кліток, миття вікон у під’їздах, поливання газонів, підмітання тротуарів, підрізання кущів, сортування сміття. І на кожну надану послугу — акт виконаних робіт, підписаний управителем багатоквартирного будинку з одного боку і споживачем, тобто нами — мешканцями, або уповноваженою особою з другого. Бо поки що навіть натяку на принципову новизну взаємовідносин між споживачами та виконавцями житлово-комунальних послуг, про яку каже шановний пан Іван Пастухов, годі й шукати. Триває диктат безсовісного комунальника, який і далі обкладає нас поборами за ненадані послуги. І останнє. Ви підписували договір, де «вартість послуги з управління багатоквартирним будинком визначається за домовленістю сторін»?

Віктор БОНДАР.
Фото Юрія ПЕРЕБАЄВА
(з архіву «Голосу України»).