Сьогодні Лефортовський суд Москви в закритому режимі розглядав клопотання слідчих ФСБ щодо продовження до 26 квітня терміну арешту українських моряків, по-піратськи захоплених росіянами в акваторії Чорного моря 25 листопада 2018 року. До десятої ранку військовополонених доправили в приміщення суду. Там уже перебували їхні родичі, які приїхали напередодні разом з Уповноваженим з прав людини Верховної Ради України Людмилою Денісовою. Згідно з повідомленням телеканалу «360» в Ютубі, присутні в приміщенні суду підтримали наших моряків оплесками й вигуками «Слава Україні!». Одночасно під будівлею суду тривав одиночний пікет. Учасники акції по черзі тримали плакати з написом: «Свободу українським морякам».
«Я вважаю, що це — судилище над нашими військовополоненими моряками. Жоден суд не може розглядати цю справу, крім військового. І тому я вважаю, що сьогодні все уже вирішено... Уже всі вказівки отримано судом, який ухвалить такі рішення, які треба ухвалити», — так прокоментувала сьогоднішні події в Лефортовському суді омбудсмен Людмила Денісова, передає «Інтерфакс-Україна». Вона також наголосила, що Крим — український і жодних кордонів військовослужбовці ВМС ЗСУ не порушували, а діяли відповідно до своїх повноважень і військових обов’язків. За словами Денісової, для розгляду справи українських моряків розділили на 6 груп по 4 особи в кожній.
На сьогоднішньому засіданні судді не задовольнили клопотання захисту моряків щодо передачі справ у військовий суд. Про це написав у групі «Захист військовополонених українських моряків» у Фейсбуці адвокат Олег Єлисеєв. «...Випустити моряків з клітки і посадити поруч з адвокатами — відхилено... Зміна підсудності на військовий суд відповідно до Женевської конвенції — відмовлено», — повідомив він. За його словами, задоволено одне клопотання — родичів військовополонених пустили до зали судового засідання побачити з ними. Це дві четвірки українських військовополонених: Мокряк, Оприско, Семидоцький, Цибізов і Терещенко, Головаш, Попов, Шевченко.
Раніше суд задовольнив клопотання ФСБ щодо закритого судового засідання. Своєю чергою захист українських військових просив провести засідання у відкритому для слухачів і ЗМІ режимі. Позиція захисту — обов’язковий допуск на слухання ЗМІ, представників посольств іноземних держав, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової, яка приїхала до суду, а також родичів військовослужбовців.
Самі «підсудні», котрі раніше заявили про свій статус військовополонених, зокрема Богдан Головаш, Сергій Попов, Андрій Шевченко й Володимир Терещенко, сьогодні відмовилися відповідати на запитання «російської Феміди», зіславшись на статтю 17 Женевської конвенції.
Людмила Денісова повідомила у Фейсбуці, що їй вдалося побувати у залі суду, де розглядали «справу» однієї з четвірок військовополонених. За її словами, хлопці трималися гідно...
Після обіду «найгуманніший суд у світі» почав штампувати заздалегідь приготовлені рішення. Коли верстався номер, було відомо, що арешт до 24 квітня продовжено 12 з 24 українських моряків.