У Берестечку, на Волині, в міському Будинку культури відбулися збори парафіян, учасники яких майже одностайно підтримали перехід Свято-Троїцького собору з УПЦ Московського патріархату до Православної церкви України. Жоден з 260 присутніх у залі парафіян не проголосував проти цієї пропозиції, лише один утримався.
Настоятель собору Берестечківський благочинний отець Дмитро Петрущак на збори не прийшов. Парафіяни хочуть, щоб настоятель ішов разом з громадою, але пролунала думка, що у разі відмови громада шукатиме нового священика.
Про доцільність переходу в ПЦУ на зборах говорили Берестечківський міський голова Валентина Залевська, настоятель берестечківської Святодухівської церкви ПЦУ отець Володимир Курчин та інші. Учасники майже одностайно підтримали вихід з УПЦ Московського патріархату, але вирішили ще зібрати підписи усіх прихожан собору в Берестечку і сусідньому селі Старики.
До речі, 7 січня з Московським патріархатом попрощалася церковна громада сусіднього з Берестечком села Мерва, а 13-го — села Новостав. В обох парафіях священики підтримали рішення громад.
До слова, Свято-Троїцький собор у Берестечку споруджено на честь подвигу козаків у битві 1651 року. Нині це один із найвеличніших храмів Волині.