Ранкове засідання 
15 січня

 

Верховна Рада розглянула блок питань соціальної політики. У першому читанні схвалено урядовий проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання відпустки при усиновленні дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування (реєстр. № 6350).
Заступник міністра соціальної політики Наталія Федорович, представляючи законопроект, наголосила, що однією з державних гарантій, що надаються родинам, які усиновили дитину-сироту чи дитину, позбавлену батьківського піклування, є додаткова оплачувана відпустка. Однак сьогодні виникла законодавча суперечність: відповідно до норм Кодексу законів про працю України та Закону України «Про відпустки» особі, яка усиновила новонароджену дитину безпосередньо з пологового будинку, надається відпустка з дня усиновлення тривалістю 56 календарних днів (70 календарних днів — при усиновленні двох і більше дітей). Водночас згідно із Сімейним кодексом України дитина, покинута в пологовому будинку чи в іншій лікарні, може бути усиновлена після досягнення нею двомісячного віку. Такий термін надається службам у справах дітей для проведення роботи з батьками та родичами щодо повернення дитини в біологічну родину. Отож норми Кодексу законів про працю України та Закону України «Про відпустки» суперечать вимогам Сімейного кодексу України в частині усиновлення дітей до двох місяців. Законопроект врегульовує ці законодавчі суперечності з метою забезпечення рівних прав на отримання одноразової оплачуваної відпустки у зв’язку з усиновленням дитини для всіх усиновлювачів.

 

Під час засідання.

 

Ірина Констанкевич (у центрі).

 

Валерій Писаренко, Віктор Бондар (на передньому плані).

 

Перший заступник голови Комітету з питань соціальної політики Сергій Каплін зазначив, що законопроект підтримують профспілки і громадськість. При цьому парламентарій закликав запровадити справедливі економічно обґрунтовані тарифи на газ та інші житлово-комунальні послуги, у т. ч. і для усиновлювачів за собівартістю.
Під час обговорення Ігор Шурма (Опозиційний блок) навів тривожну статистику, яка свідчить, що національне усиновлення, тобто громадянами України, за останні роки скоротилося, тоді як міжнародне усиновлення зросло майже на 20 відсотків. Валерій Писаренко (ДГ «Відродження») підтримав урядову ініціативу, висловивши сподівання, що вона об’єднає сесійну залу. Водночас депутатська група запропонувала нову законодавчу ініціативу — надавати при народженні дитини відпустку і батькові.
Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко, котрий сам виховувався в дитбудинку та школах-інтернатах, висловив стурбованість, що нині більшість вихованців дитбудинків — це діти при живих батьках, які віддали туди свою дитину, бо не можуть її прогодувати вдома, або ж виїхали на заробітки. Політик закликав створити в державі такі умови, щоби кожна дитина змогла себе реалізувати.
Олександра Кужель (фракція «Батьківщина») зауважила, що у розвинутих країнах немає сиротинців, а всі покинуті діти перебувають у родинах. «Потрібно створити такі умови, щоб кожна дитина, котра залишилася без рідних батьків, знайшла нову родину», — сказала депутат.
Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк підтримав законопроект, однак звернув увагу на те, що фінансування дитячих будинків сімейного типу повністю перекладено на місцеві бюджети.
У цілому прийнято проект закону про внесення змін до пункту 3 розділу VIII «Прикінцеві положення» Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» (№ 9102) — 241 «за». Співавтор законопроекту — заступник голови Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Андрій Шинькович (фракція БПП) зазначив, що хоча вже дозволено мешканцям гуртожитків приватизовувати житло, однак багато юридичних моментів ще не узгоджено. Зокрема, уряд досі не розробив і не подав на розгляд парламенту Загальнодержавну цільову програму передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2017—2021 роки. Законом передбачено з метою забезпечення безперервності строку дії мораторію на виселення мешканців гуртожитків і на відчуження гуртожитків вилучити із Закону «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» посилання на цю загальнодержавну цільову програму.
Проект закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо невідворотності покарання за окремі злочини проти власності, безпеки руху та експлуатації транспорту (№ 8184) за результатами голосування відхилено.
Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко з парламентської трибуни повідомила, що сьогодні у Москві розпочався суд над українськими моряками, які визнали себе військовополоненими. «Ці суди відбуваються у закритому режимі», — сказала Геращенко, закликавши парламент на пленарному засіданні у четвер розглянути пакет законопроектів про захист військовополонених, а міжнародних партнерів — запровадити новий «Азовський» пакет санкцій проти РФ.
«Сьогодні в Москві в закритому режимі відбуваються судилища над українськими моряками. В закритому, бо Кремль намагається приховати свої злочини, військову провокацію проти українських екіпажів в Азові й захоплення полонених, — сказала Ірина Геращенко. — Наші моряки визнали себе військовополоненими й відмовилися давати будь-які свідчення в московському судилищі. Тим самим зламавши плани Кремля, який прагне подати військову збройну агресію в Азовському морі як дрібний інцидент».
Парламентарій закликала політиків на всіх рівнях нагадувати про відповідальність РФ за військову агресію в Азові. «Ми вимагаємо від Російської Федерації негайного і без всяких передумов звільнення наших військовополонених моряків», — наголосила І. Геращенко.
Політик також нагадала, що Україна готова передати РФ 22 громадян Росії, засуджених в Україні за злочини проти суверенітету нашої держави, в обмін на політв’язнів Кремля: Сенцова, Сущенка, інших. Однак, за її словами, досі нема офіційної відповіді від Москви.

Анна ШЕВЧЕНКО.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Більше фото тут

ФАКТ

За 11 місяців 2018 року в Україні було усиновлено 1547 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З них: громадянами України — 1221, іноземцями — 326. Ще 4904 дитини були взяті сім’ями під опіку, повідомили у Міністерстві соціальної політики із посиланням на оперативні дані служб у справах дітей.