Любов Петрівна КОВАЛЕВИЧ (на знімку) — багатодітна мама з віддаленого поліського села Познань, що в Рокитнівському районі на Рівненщині.

Напередодні нового року вона народила вісімнадцяту дитину!
Коли йшла у пологове відділення в нашому містечку, намагалася уявити собі жінку, яка народила вісімнадцять дітей. І коли медпрацівники провели у палату, де перебувала породілля, то я побачила вродливу жінку, що світилася від щастя, воркуючи над своєю донечкою.
Любов Ковалевич каже, що у неї дуже хороший чоловік, він — і господар дому, і батько дітей. Турботливий, уважний, працьовитий. З ним радісно і легше, ніж здається, для такої великої родини іти по життю, виховувати діток (один син, на жаль, відійшов у вічність в шістнадцятирічному віці). Любов Петрівна народила десять дівчаток і вісім хлопчиків. Три доньки та син на сьогодні вже мають свої сім’ї і проживають окремо. Є ще двоє випускників, восьмеро школярів і двоє дошкільнят, тобто тепер  уже троє. Окрім того, у Любові Петрівни вже дев’ять онуків! Каже, що коли всі позбираються в домі, то трохи гамірно. Але коли порозходяться, то й незвично, навіть сумно.
Діти у цій сім’ї слухняні й працелюбні змалку. Кожен має свої обов’язки, разом і город обробляють, і господарство порають. І від того батькам легше. Не лінуються їхні нащадки й гроші заробляти. Хтось із старших — на лісопильній рамі, молодші — в лісі у сезон збирання ягід. Як ставляться один до одного? Підтримують, люблять і жаліють. Особливо старші молодших: не шкодують для них ні добрих слів, ні обіймів.

Валентина КИРИЛОВЕЦЬ.
Фото автора.

Рокитне Рівненської області.