У Міністерстві соціальної політики нагадують, що в Україні з 2019 року діють оновлені правила виходу на пенсію. У формулі розрахунку виплат замість заробітної плати за два минулі роки, як це було торік, використовуватимуть показник за три роки.
Крім того, згідно з новими вимогами, цього року на заслужений відпочинок зможуть вийти лише ті, хто має 26 років і більше стажу. Немає стажу — немає пенсії. Таке правило, як пояснюють у Міністерстві соціальної політики, має стимулювати українців виходити з «тіні», отримувати «білу» зарплату і платити податки.
«Голос України» уже інформував про те, що з нового року суттєво зросла пенсія військовослужбовців. Також на 172 гривні — до 1 669 гривень підвищилася мінімальна пенсія для осіб старших за 65 років і зі стажем роботи не менше 30 років для жінок та 35 — для чоловіків. Законодавством передбачено, що розмір пенсії для таких осіб не може бути нижчим, ніж 40 відсотків мінімальної заробітної плати. Оскільки з 1 січня «мінімалка» збільшилася до 4 173 грн, то виплати цій категорії людей перераховують.
Віце-прем’єр-міністр Павло Розенко заявляв, що новорічне підвищення пенсій торкнеться майже 2 млн чоловік. А ось перша індексація виплат, яка охопить значно ширше коло пенсіонерів, запланована на березень.